Csodálatos Század Viki&Henni forditásai Szulejmános oldal párbeszédei a magyar részekből

A blogban található összes fordítást szerzői jogvédelem illeti. Annak bármilyen formájú felhasználásához a tulajdonos írásbeli engedélye szükséges!Csodálatos Század Viki&Henni forditásai a török részekből Szulejmános oldal párbeszédei a magyar részekből

2014. március 27., csütörtök

128.rész leirása.

Nurbanu:Érzem,hogy te fogsz uralkodni az Oszmán Birodalomban. Beyazit:Az egyetlen aki csapdát állíthat nekem az Selim. Mustafa Lala:Ha igaz amit mondtál nekem hercegem,akkor minden megváltozik. Fatma:Az egyetlen aki pénzt küldött a lázadóknak,és csapdát állított az a bátyád. Selim:Az ártatlanságnak vége.Mostantól semmi sem lesz olyan,mint régen. Mihrimah:Előbb vagy utóbb arra az oldalra áll,aki megérdemli a trónt,és majd Selim ellen fordul. Nurbanu:A dinasztia továbbra is velünk van,és megteszek mindent,hogy ez így is maradjon. Hürrem:Nyilvánvaló,hogy elfelejtetted mit mondtam neked évekkel ezelőtt.Az odaadás sokkal értékesebb,mint bármi más. Hürrem:Mostantól az utolsó lélegzetemig,a te oldaladon állok. 

Kara Ahmet: Csakis a te parancsodra nagyuram, de aki ezt a kaftánt akaratod szerint viselni fogja, azt azon nyomban kivégzik. Szulejmán: Az a személy, aki ezt a fekete kaftánt viseli majd, ma itt áll ez alatt a kupola alatt…..

128. rész 2. előzetesRüstem: „Azon gondolkodtam, mit tennék, ha az ellenséged lennék… Egy dologra jutottam, hogy a két Herceg egymásnak ugrasztanám.”

Nurbanu: „Megteszünk minden szükséges lépést, ami ahhoz kell, hogy te kerülj a trónra. Senki sem állíthat meg minket.”

Beyazit: „Egyetlen egy ember áll az utamba, és az Selim.”

Hürrem: „Még ha egy fikarcnyi szeretet sincs benned az öcséd iránt, akkor sem teheted ezt vele!”

Sokullu: „Ha a helytelen utat választotta, Nagyuram, akkor büntetése világos.”

Fatma: „Ha még egy Herceg kivégzését elrendelik, mihez kezdesz, Hürrem?”

Selim: „Azt mondtad rólam az anyámnak, hogy az első lehetőséget te kapod, mi?”

Hurichihan: „Láttam mindent, Asszony! Eldugott helyen találkoztál a szeretőddel!”

Kara Ahmed Pasa: „Akárkit mondasz, hogy ezt vegye fel, azt azonnal viszik kivégezni.”

Süleyman: „Az, aki ezt a fekete kaftánt viselni fogja… e kupola alatt fog állni…”128. rész

Hürrem Süleyman szobájába szeretne bemenni. Amíg várja Lokman Agát, Sümbültől kérdi: „Hol van Beyazit?” Sümbül: „Nem vagyok biztos benne, de az incidens után elhagyta a palotát.” Lokman: „Szultánám, bocsáss meg, de a Szultán jelen pillanatban nem óhajt látni senkit.” Hürrem ekkor átadja Süleymannak szóló levelét: „Nagyuram! Levelem a tőled kapott címeimtől, pozícióimtól függetlenül írom. Bátorságom, lázadásom a szívemben kialakult anyai fájdalomból származik. Amit minap hallottam, mély sebet ütött bennem. Megtudtam, hogy döntésre jutottál, hogy Selim Herceget jelölöd ki örökösödül. Nem akarom elhinni! Arra gondoltam, hogy a hét régió királya nem követhet el ekkora hibát. De amikor megtudtam az igazságot, az szó szerint letarolt. Hibát követtél el, Nagyuram. Selim és Beyazit mindketten a te fiad, a te véred. Ha egyiküket kiválasztod, az azt jelenti, hogy a másikat semmibe veszed. Azt, amelyiket félrelökted, féltékeny lesz a másikra. Emlékezz Ábelre és Káinra, Nagyuram. A két testvér, akik szövetséget esküdtek az Univerzum Urával. Szövetséget, melyet egyikük nem fogadott el. A féltékenység vetette Káint, hogy ölje meg testvérét, Ábelt. Mint ahogy a tűz belobban és elnyeli az erdőt, a féltékenység hasonlót művel a jósággal, és a végén egy maréknyi hamu marad.”

Visszaemlékezünk, mikor a kamasz Selim és Beyazit ajándékot készített a Szultánnak. Mindkettő azt firtatja, hogy az övé fog jobban tetszeni a Szultánnak. Beyazit: „Még a Hárem agái sem fogják viselni a tiédet!” Aztán látjuk, amint átadják ajándékaikat. Süleyman teljes érdektelenséggel: „Nagyon szép, Selim.” Amikor Beyazit nyújtja át tőrét: „Remélem, tetszik. Még nincs befejezve.” Süleyman. „Máris látszik, hogy csodálatos lesz! Teljesen olyan, mintha mester készítette volna!” Ezután látjuk, amint a dühös Selim egy kalapáccsal tönkreteszi Beyazit munkáját.

Hürrem levele folytatódik: „Te a világ vezetője vagy, egy egész világ hatalmának birtokosa. Mint tudod, az ottomán hagyományok szerint, nem nevezheted ki örökösödet. Csak Allah döntheti el, ki kövessen a trónon. Amit tettél, csak növelni fogja a háborúskodást Beyazit és Selim között. Esküszöm neked, én soha nem fogok választani közöttük. Mindketten a testemből valók. Én szültem és neveltem őket. Mint anya, soha nem választok a másik ellenében. Ez az én szívemből jövő kívánságom, hogy te, mint apjuk, te is ugyanezt tedd.” Süleyman, miután elolvasta a levelet, a kandallóba dobja.

Selim: „Néha nagyon hiányzik az alkohol, Nurbanu! Mintha a boldogság hiányozna!” Nurbanu: „Itt nem ihatsz! Ha a Szultán megtudja, megszeged ígéretedet! Nagy bajba sodorhatsz bennünket! Egyre közeledik a mi napunk, Selim! Érzem! Beyazit Herceg most már tényleg kiesett a kegyéből. Te leszel ennek a palotának és az egész Ottomán Birodalomnak az ura! És én, fiunk, Murat és lányaink együtt boldogságban élhetünk!” Selim: „Imádkozom, hogy így legyen. Máskülönben, velem együtt ki leszünk söpörve innen!” Nurbanu: „Verd ki ezeket a gondolatokat a fejedből! Minden megteszünk, ami szükséges, hogy te vehesd át a trónt. Senki sem állíthat meg minket. Ha szükséges, kivágjuk a szívünket, bármit megteszünk! Gyermekeink kedvéért még a pokolban is hajlandóak vagyunk égni! Beyazit Herceg Mustafa Herceget tartja iránymutatónak. Azonban ez az út sötét. Nekünk olyan úton kell haladnunk, ahol a nap süt!”

Beyazit és Hürrem a folyosón találkoznak. A Herceg megpróbálja elkerülni. Hürrem: „Tudom, mi történt. Hallottam, mit mondtál az apádnak. Tudom, nagyon megviselt. Látom rajtad. De légy szomorú. Se dühös. Egészen biztos, hogy dühében beszélt és nem gondolta át szavait. A legjobb, ha nyugodt maradsz.” Beyazit: „Hogyan?! Arannyal támogattam a lázadókat! És még azt is mondják, hogy én indítottam el a lázadást! Hogyan hiheti el ezeket a hazugságokat?! Ilyen ember lennék?!” Hürrem: „Soha! Soha nem hinném el!” Beyazit: „De a Szultán gyanakszik. Meglátod, hogy Selim áll minden mögött! Rossz színben akart feltüntetni a Szultán előtt, és sikerült neki! Biztos vagyok benne, hogy most ünnepel!” Hürrem: „Fogd vissza dühödet, csak kárt okozol magadnak! És ne rágalmazd a testvéredet! Selim nem tenne ilyet!” Beyazit: „De igen. Félelemtől bármire képes az ember.”

Beyazit szobájában Hurichihan éppen masszírozza kedvesét. Hurichihan: „Te is tudod, miért folyik mindez. A palota minden sarkában érezni a vér szagát. A sötét felhők a fejünk felett… amiért a Szultán Selimet részesítette előnyben… az azért volt, mert látja, hogy a saját hatalmát veszélyezteted… ahogy Mustafa bátyád is és annak idején az apám, Ibrahim Pasa.” Beyazit: „Azt akarod mondani, hogy engem is meg fog ölni?” Hurichihan: „Allah bocsássa meg! Minden éjjel azon imádkozom Allahhoz, hogy vegye el életemet és neked adja oda.” Beyazit: „Szükségtelen, hogy ilyen dolgokon szomorkodj. Az lesz, ami a sorsunkban meg van írva.” Hurichihan: „De gondolnunk kell ezekre a dolgokra! Az apám, a testvéred meghaltak, de te győzni fogsz! Mégpedig azért, mert Hürrem Szultána mögötted áll!” Beyazit: „Nincs ellenem, de nem is támogat. Nem fog választani a két fia közül.” Hurichihan: „Amikor rájön, mit tett Selim Herceg, a te oldaladra fog állni. Én is mindent megteszek, hogy jó kapcsolatot ápoljak vele.” Beyazit: „Te meg az anyám? Valahogy nem tudom elképzelni…” Hurichihan: „Ha rólad van szó, akkor egy bárány és egy farkas is összefoghat… Akkor mi miért ne?”

Rüstem Hürremmel és Mihrimahval beszélget a kertben. Rüstem: „Embereim azt jelentették, hogy az aranyat, amelyet a lázadók kaptak, a palotából küldék. Ahmed Pasa tudta nélkül ez nem történhetett volna meg.” Hürrem: „Elment az esze?!” Rüstem: „Nehezen mondom ki, de nem csak ő áll az ügy mögött… Selim Hercegnek is szerepe van benne.” Hürrem: „Mit beszélsz?! Azzal vádolod a fiamat, hogy elárulta a testvérét?! A levegőt is megmérgezem, amit belélegzel!!!” Mihrimah: „Van erre valamiféle bizonyítékod?” Rüstem: „Egy ilyen árulást nem lehet bizonyítani.” Mihrimah: „Ebben az esetben tartsd meg magadnak ezeket a gondolatokat! Selim nem tenne ilyet!” Rüstem: „Ha nem akarjátok lerombolni a belső békét, gondoljátok csak ezt… De gondoljátok csak át… Ha Ahmed Pasát nem irányították volna Selim Herceg felé, miért támadná Beyazit Herceget?” Hürrem: „Fatma Szultána bábja!” Rüstem: „Így van… De azon gondolkodtam, hogy ha az ellenséged lennék, mit tennék? Egy dologra jutottam, hogy a két fiadat egymásnak ereszteném.” Hürrem: „Bármi is az igazság, ha egy apró utalást is teszel Selim ellen, a saját kezemmel öllek meg!”

Selim: „Én szerencsés kislánykáim! A te egyedülálló szépségedet örökölték!” Nurbanu: „Szavaid simogatják lelkem!” Hürrem ekkor lép be hozzájuk: „Hagyjatok magamra a fiammal!” Selim: „Mi történt, anya? Hallottad, miket mondott nekem a Szultán?” Hürrem: „Nem ezért vagyok itt. Én nem fogok köztetek választani, ahogy az apátok. Azért vagyok itt, hogy megbeszéljük, mit mondanak rólad! Hogy ki mondta, az nem fontos… Azt állítják rólad, hogy szövetkeztél Ahmed Pasával, és csapdát állítottatok Beyazitnak! Nem hittem el, de idejöttem, hogy te magad mondd el! Fiam… mondd el az igazságot! Te is részese voltál annak a gusztustalan tervnek, ami Beyazit ellen irányult? Ugye, nem árultad el őt?” Selim: „Hát persze, hogy nem! Még hasonló sem fordult meg a fejemben! Hogyan vádolhatsz meg engem ilyen árulással?! Rüstem Pasa volt, nem igaz?! Ő az egyetlen, aki tönkre akarja tenni kapcsolatunkat!” Hürrem: „Én csak a te szádból akartam hallani az igazságot. Én egy percig nem gyanakodtam rád.”

A Szultán szobájában… Sokullu: „Sajnos, Mahidevran Szultána küldte a pénzt az ál Mustafának Edirnébe.” Süleyman: „Mit beszélsz? Van bizonyítékod?” Sokullu: „A lázadók táborhelyén találtunk egy csomó aranyat és egy dokumentumot.” Sokullu átad egy levelet. Sokullu: „Mahidevran Szultána adott engedélyt a lázadóknak, hogy használhatják az ingatlanjait Edirne környékén. Több pihenő, étkező helységet építtetett, hogy támogassa őket. Ennek fényében, Nagyuram, a lázadók támogatója Mahidevran Szultána volt, és nem Beyazit Herceg.” Süleymannak eszébe jutnak Yahya Efendi szavai, hogy gondoskodjon Mahidevranról, és hagyja békében élni. Süleyman: „Sokullu! Azt akarom, hogy érvényesítsd döntésemet Haseki Mahidevran Szultánával kapcsolatban. Mindent vegyetek el tőle, kivéve azt a palotát, ahol Bursában él. Minden királyi ékszert VAGY birtokot, melynek értéke meghaladja a 100.000 akcsét, haladéktalanul szállítsátok vissza a királyi palota kincstárába. Valamint, a havi járandóságát azonnali hatállyal megszüntetem. Egy árva garast sem fog mostantól kapni kincstárunkból.” Sokullu: „Ahogy méltóságos királyunk parancsolja.”

Nurbanu a lovához kíséri Selimet: „Szóval, Hürrem Szultána téged gyanúsít. Hogy történhetett ez?” Selim: „Rüsem Pasa és Beyazit összefogott, és megpróbálják befolyásolni az anyámat.” Nurbanu: „Oh, Allah! Segíts meg minket!” Megérkeznek a lóhoz, ahol Gazanfer üdvözli őket. Selim: „Ahmed Pasának még óvatosabbnak kell lennie. Ha megégeti magát, mi is vele pusztulunk.” Miután ellovagol Gazanfer: „Ne tedd tönkre magad emiatt, kérlek! Ahmed Pasa és Mehmet Pasa tapasztalt vezírek. Meg fogják akadályozni, hogy lelepleződjetek.” Nurbanu: „Nem tudok nem a legrosszabbra gondolni. És ha odáig fajul, hogy a Herceget veszik elő?” Gazanfer: „Ebben az esetben, Hürrem Szultána közbelép, és megmenti gyermekét, bármi áron.” Nurbanu: „Ezekkel a szavakkal most nagyon megnyugtattál.”

Selim Karához megy. Kara: „Hercegem, remélem, nincs baj?” Selim: „Majd te megmondod, Pasa! Az anyám számon kérte rajtam a történteket! Tud a Beyazitnak felállított csapdáról! Úgy tűnik Rüstem mondta el neki! Most beszélj!!! Minden a tervek szerint halad?!” Kara: „Nyugodj meg, Hercegem! Ahogy már korábban is mondtam, nem lehet összefüggésbe hozni velünk!”

Hürrem és Mihrimah kávéznak. Mihrimah: „Mi szükség volt erre, anya? Legalább meghagyhatta volna a havi járandóságát! Csak néhány hónapig, ha kitart, amit eddig kapott, aztán mély szegénységbe esik!” Hürrem: „Mi a baj? Rosszul érzed magad Mahidevran miatt?” Mihirmah: „Mégiscsak mi okoztuk ezt neki!” Hürrem: „Mi vagyunk az okai?! Senki sem ma született bárány, főleg nem Mahidevran! Ez egy háború volt, amit ők kezdtek. Én megnyertem, ő elvesztette. Ennek ellenkezője is bekövetkezhetett volna, hogy az én gyerekemet és vagyonomat veszik el és száműznek!” Kopognak, Sümbül érkezik: „Szultánám, miután Selim Herceggel beszéltél, ő egyből a Yenibahce Palotába sietett Kara Ahmed Pasához.” Hürrem mérges a hír hallatán.

Sokullu dokumentumokat olvas. Az aga bejeleni Rüstemet, de még mielőtt ő végezhetett volna az olvasással, és engedélyezte volna, hogy beléphet, Rüstem már ott is állt előtte. Sokullu: „Van valami probléma, Pasám?” Rüstem: „Azért jöttem, hogy érdeklődjem, Sokullu… és hogy gratuláljak neked… mindenki a lázadók elleni győzelmedről beszél… mindenki elismerését kivívtad, beleértve a Szultánét is… annyira, hogy te lettél a Kubbe Vezír (a második).” Sokullu: „Megtiszteltek ezzel.” Rüstem: „Hhmm… Ezzel Selim Herceg egy lépéssel előrébb került. Épp, ahogy te kívántad.” Sokullu: „Én csak a Szultán parancsát teljesítettem. És én nem választottam a Hercegek között. Lehetetlen, hogy oldalt válasszak. Akit a méltóságos Allah kiválaszt a királyság élére, az lesz a következő uralkodó.” Rüstem: „Te már rég döntöttél. Imádkozz, hogy terveid szerint alakuljanak a dolgok. Ha a Szultán megtudja, hogy összejátszottál Ahmed Pasával, és csapdát állítottál Beyazit Hercegnek, Allah bocsássa meg, de a fejed bánja!” Sokullu: „Engem nem vádolhatsz, Pasa! Én nem állítottam csapdát senkinek! Épp ellenkezőleg! Hogy védelmezzem Beyazit Herceget, felfedtem Mahidevran Szultána a lázadásba való közbenjárását!” Rüstem: „Ha azt gondolod, hogy azzal, ha feláldozod Mahidevran Szultánát megmenekülsz a következményektől, tévedsz.”

Hürrem Karához készül. Sümbül utasítja az agát, hogy jelentse be a Szultánát. „Szultánám, kérlek, nyugodj meg! Csak rosszabb lesz! Amúgy sincs bizonyíték a kezünkben…” Hürrem: „Mindenki megismeri határait, Sümbül. Megtudják, kivel kerültek szembe!” Aga: „Szultánám, a Pasa vár rád.”Hürrem: „Új hírek jutottak a fülembe, Pasa. Miszerint, te voltál az, aki csapdát állítottál a Hercegemnek.” Kara: „Nem értem, miről beszélsz. Miért tennék ilyet?” Hürrem: „Én is ezt mondtam. Ahmed Pasa nem tenne ilyet. Ő egy intelligens vezír… ha ilyet tenne, tudná, hogy ő lenne az első, aki beleesik ebbe a csapdába.” Kara: „Nem tudom, ki és mit mondott, de nyilvánvaló, hogy fel akarta használni ezt a vádat, hogy a gyűlölet magvait elhintse kettőnk között.” Hürrem: „Ha ez így van, akkor mi dolga volt itt Selim Hercegnek?! Miért találkoztatok?! Miről beszéltetek?!” Kara: „Hogy mit? Én vagy a Nagy Vezír, Szultánám! Az csak természetes, hogy találkozom és beszélek a Hercegekkel! Nem fogok magyarázkodni neked!” Hürrem: „Oh! Nem fogsz magyarázkodni nekem?! Tényleg?! Az utolsó Nagy Vezírnek, aki ezt mondta nekem, ma még sírja sincs! Miben bízol, Pasa? Ki áll mögötted? Fatma Szultána? Ő védelmez téged?” Kara: „Ne hasonlíts össze más Pasákkal, Szultánám. Senki sem vádolhat semmivel és nem is támaszkodom senki segítségére! Nem adok a fenyegetésekre, mert nem félek senkitől, csak Allahtól! Most, kérlek, térj vissza a palotába.” Hürrem: „Senki sem mondhatja meg nekem, mit tegyek!” Ekkor lép be a szobába Fatma: „Mégis mit képzelsz, mit csinálsz? Nem törhetsz be a palotámba, mint a szél! Tudd a helyed!” Hürrem: „Te egymásnak ugraszthatod a Hercegeimet, de én ne is kérjem rajtad számon?!” Fatma: „A világ már csak így működik. Könnyű volt Mustafa Herceg ellen konspirálni. És most mit teszel? Mindkettő a te gyereked. Ők most kezdenek harcolni egymással. Főleg, hogy Selim Herceg… nos, az alma nem esett messze a fájától… Rád emlékeztet. Méregkeverésben és viszálykodásban nagyon ügyes… Ő volt az, aki pénzt küldött a lázadóknak és csapdát állított a testvérének. Mit tehetett volna? Féltette az életét!” Hürrem már menni készül: „Megesküszöm neked, megfizetsz ezért! Főleg te, Ahmed Pasa! Főleg te!”Kint a folyosón Hürrem Sümbülnek: „Amitől tartottunk, bekövetkezett!”Kara: „Mit tettél, Szultánám! Mindannyiunkat tűzbe rántottál!” Fatma: „A tűz már az ő szívét perzseli. Hadd égjen, hadd égjen, hogy Mustafa Herceg elégedett lehessen!” Kara: „És ha informálja a Szultánt?” Fatma: „Nem fogja. Akkor Selimet is át kellene adnia. Hürrem futó homokra tévedt. Minél jobban megpróbál kikerülni belőle, annál mélyebbre süllyed.”

Hurichihan Mihrimahval találkozik: „El sem tudom mondani, mennyire megörültem, mikor meghívtál!” Mihrimah: „Nagyon messze kerültünk egymástól. Kár, pedig ugyanazon az oldalon állunk.” Hurichihan: „Nem rajtam múlott. De ha nyíltan beszélhetünk, te mindig távolságot tartottál tőlem.” Mihrimah: „Hagyjuk a múltat. Tudom, mennyire szeret téged Beyazit. Őt nagyon szeretjük. És amíg ez így van, nincs szükség jelentéktelen vitákra.” Hurichihan: „Lehetetlen elfelejteni a múltat. De ahogy te is mondtad, félretehetjük. Beyazit Herceg jövője mindennél fontosabb számomra.” Mihrimah: „Pont ezt akartam hallani tőled. Ha összetartunk, senki sem állhat Beyazit Herceg útjába.”

Selim a szobájában van, mikor Hürrem érkezik hozzá: „Ülj le!” Selim: „Mi van, anya?” Hürrem: „Hazudtál nekem. A szemembe néztél és úgy hazudtál nekem. Elárultad Beyazitot, megvádoltad, és veszélybe sodortad az életét. Ne is tagadd! A Yenibahce Palotából jövök! Megtudtam, mit tettél! Szégyelld magad! Szégyelld magad! Ez azt jelenti, együttműködtél az ellenségeimmel, és tőrt döftél az én és a testvéred hátába! Így volt?! Nézz a szemembe! Hogyan tudod a méltóságodat és a becsületedet így elhajítani?! Tényleg ilyen gyenge vagy?! Te, aki Süleyman Han Szultán és az én fiam vagy! Az enyém!!! Hürrem Szultánáé!!! Hogyan válhattál azoknak az árulóknak az eszközévé?! Szégyen! Ha lenne benned testvéri szeretet, nem merted volna ezt tenni. Szégyen.” Selim: „A haláltól való félelem szaga közeledik és beárnyékolja a testvéri szeretetet, anya.” Hürrem: „Ne keress kifogást az árulásodra! Senki sem tör az életedre, főleg nem Beyazit! Ő soha nem lenne képes erre!” Selim: „Soha? Tényleg így gondolod? Elfelejtetted, min mentél nem is olyan rég keresztül? Egy apa megölte a saját fiát! Az apám megölte azt a fiát, akit a legjobban szeretett!!! Ott voltam, anya. Láttam. Láttam a bátyám élettelen testét, és aztán Cihangirét is. Tudod, miért halt meg? A mély fájdalmától, a félelemtől! Az apám miatt! Te miattad! Ettől az egész igazságtalan világ miatt halt meg! Éppen ezért, ne beszélj nekem családról és testvéri szeretetről. Vesztettünk. Az ártatlanság kora véget ért. Már semmi sem lesz olyan, mint régen.”

Kara és Sokullu a kertben sétálnak. Sokullu: „Rüstem Pasa eljött hozzám a Divánba. Üldöznek minket.” Kara: „Hürrem Szultána meglátogatott a minap. Tud az aranyról.” Sokullu: „Mit tegyünk?” Kara: „Te foglalkozz Izzet Agával, aki az aranyat elszállította az aranyat Edirnébe. A többiről majd én gondoskodom. Nem hagyok semmi bizonyítékot. Feltéve, ha te sem beszélsz, nem kell aggódnunk.”

Hürrem: „Ha nyilvánosságra kerül, hogy csapdát állítottál Beyazitnak, életed veszélybe kerül.” Selim: „Mit fogsz tenni? Elmondod a Szultánnak, hogy parancsolja meg a kivégzésemet?” Hürrem: „Allah szerelmére! Amíg élek, senki sem nyúlhat hozzád egy újjal sem! Még a Szultán sem! Nem hagyom!” Selim: „Allah tartson itt közöttünk!” Hürrem: „De ne feledd! Ugyanez vonatkozik az öcsédre is! Ha még egyszer megpróbálod bántani, vagy akár megpróbálod megölni, velem találod szembe magad!”

Lala Beyazithoz: „Annyira aggódtam, hogy történik veled valami! Majdnem belehaltam a félelembe! Miért vártál ilyen sokáig? Egyszerűen meg kellett volna ölnöd a lázadókat.” Beyazit: „Akadályokat gördítettek elém. Ennek semmi köze hozzám. Amit most mondok, maradjon kettőnk között! Sajnos, Selim volt az, aki csapdát állított nekem. Összefogott Ahmed Pasával, és megpróbált besározni.” Lala: „Ez nagyon kemény vád… Van bizonyítékod?” Beyazit: „Még nincs bizonyítékom, de biztos hagytak valamit, amit meg is találok.” Lala: „Ha ez igaz, akkor minden megváltozik, még a Szultán döntése is.” Beyazit: „Igen, azt akarom, hogy a Szultán is lássa, kit jelölt ki utódjául. Azt akarom, hogy kiderüljön az igazság. Már az anyámnak is mondtam, de ő nem hitt nekem. Tulajdonképpen, nem is akar hinni.” Lala: „Akkor sem fogja elhinni, ha a saját szemével látná. El akarja majd titkolni, hiszen ő egy anya. Ne feledd ezt.” Beyazit: „Megpróbálnak alattomos Hercegnek beállítani, és ha még az anyám is megpróbálja ezt leplezni, nem fogom hagyni.”2.részSelim Kara irodájába szalad: „Az első adandó alkalommal beárultál az anyámnál, pedig megbíztam benned!” Kara: „Higgy nekem, egy árva mukkot sem szóltam, amivel gyanúba kevertelek volna!” Selim: „Akkor hogy tudta meg?!” Kara: „Fatma Szultána nem tudta visszafojtani dühét. Egy váratlan pillanatba kiesett a száján!” Selim: „Fatma Szultána honnan tudta, Pasa?! Hogy tudtad belevonni ebbe az ügybe?! De ha már belevontad, hogyhogy nem tudtad kontrollálni?!” Kara: „Minden nagyon gyorsan történt! Nem tudtam megakadályozni!” Selim: „Nem tudtad megakadályozni?! Már jó ideje az állam élén állsz… Tudnod kellett volna, hogy a hatalom olyan, mintha a szakadék szélén táncolnál! Elővigyázatosnak kellett volna lenned! Ez nem gyerekjáték!” Kara: „Bocsásd meg arcátlanságomat, Hercegem, de nem egy aga áll előtted! Én a Szultán Nagy Vezíre vagyok!” Selim: „Így van! A Szultán Nagy Vezíre vagy! És a Nagy Vezír kooperált Beyazit Herceg háta mögött és küldött aranyat a felkelőknek!” Kara: „Fenyegetsz engem?” Selim: „Ahogy akarod, Pasa! Ha bajba kerülök, mindenkit felégetek! És veled fogom kezdeni! Aztán Mehmet Pasát, végül Fatma Szultánát! Imádkozom, hogy tedd meg a szükséges lépéseket és vess véget ennek az ügynek egyszer s mindenkorra, de ha nem, akkor válaszd ki, hogy akarsz meghalni!”

Beyazit a piacon egy darab almát vásárol. Az árus fiúcskának egy szütyő pénzt ad. „Túl sok!” De Beyazit annyiban hagyja. A Herceg Atmacával és Hussainnal találkozik. Atmaca: „Ő itt Hussain Cavush. Megbízhatsz benne.” Hussain: „Utad legyen nyitott, kardod éles, Hercegem.” Beyazit: „Nagyszerű! Mi a helyzet Atmaca? Azt mondtad, fontos.” Atmaca: „Megtaláltuk a tartózkodási helyét annak az agának, aki az aranyat küldte a lázadóknak.” Beyazit: „Akkor menjünk!”

Rüstem megérkezik abba a könyvtárba, ahol a jegyzőkönyveket tárolják. Rüstem az agához: „Mire vársz? Nyisd ki az ajtót!” Aga: „Pasám, nem engedhetlek be.” Rüstem: „Talán, emlékeztetnem kell téged, hogy Süleyman Szultán veje áll előtted?!” Egy magasabb rangú aga érkezik: „Mi folyik itt?” Rüstem: „Meg kell néznem néhány iratot, de ez az aga arcátlan, nem enged be.” Aga: „Az aga nem vétett, mert az a parancs, hogy a Kubbe Vezír vagy a Szultán engedélye nélkül nem engedhetünk ide be senkit.” Ekkor érkezik Ali Pasa, aki egy levelet mutat fel, mely tartalmazza, hogy Rüstem vele van. Így az aga kinyitja előttük az ajtót, és bemennek. Rüstem: „Láttad az arcukat?” Ali: „Teljesen elsápadtak. Világos, hogy rejtegetnek valamit.” Rüstem: „Bármi is legyen az, megtaláljuk. Remélhetőleg.”

Egy férfit látunk az utcán sétálni, mikor észreveszi, hogy követik. Megkezdődik az üldözés. Végül egy belső udvarba szorítják a férfit, aki tőrét előrántva próbál védekezni. Ekkor tűnik fel a háttérben Beyazit, Atmaca és Hussain. A két férfi arra kéri Beyazitot, hogy várjon, de ő természetesen ehelyett megindul. Így a másik kettő utána. ( Bocs. Imádtam ezt a jelentet... meg magát a harcot. Főleg a harcot. ) Miután végeztek a támadókkal Beyazit: „Te küldtél aranyat az ál Mustafának! Ki adta a parancsot?!” Férfi: „Ki vagy te? Honnan tudsz erről?” Hussain: „Beszélj! Ki állított csapdát Beyazit Hercegnek?!” A férfi már beszélni készült, mikor egy nyíllal hátba lőtték. Beyazit: „Nincs ez így jól, Atmaca.”

Fatma ünnepséget rendelt el a Háremben. Gülfem és Hurichihan már mellette ülnek, mikor Nurbanu megérkezik. Fatma: „Mire vársz? Ülj le!” Mikor Nurbanu Hurichihant üdvözli, Hurichihan: „Jobb lesz, ha én most megyek.” Fatma: „Ülj le, Hurichihan. Ülj le. Hamarosan mindketten visszatértek Hercegeitekkel tartományaitokba. Ki tudja, mikor látjátok újra egymást? Azt akarom, hogy a sötét felhőket elűzzük fejünk fölül.” Nurbanu: „Helyesen gondolod, Szultánám.”

Mihrimah Hürremmel együtt gyalogolnak a folyosón a Hárem felé. Fahriye: „Fatma Szultána többet van itt, mint a saját palotájában. Mindenbe beleavatkozik. Néhány lányt és agát a tudtom nélkül cserélt ki.” Mihrimah: „Miután a férje Nagy Vezír lett, elvesztette maga fölött a kontrollt.” Megérkeznek a Hárembe. Hürrem: „Mi a mulatság oka? Miért ünnepeltek?” Fatma: „Nem kell magyarázatot adnunk neked, Hürrem, de azt ünnepeljük, hogy Selim Herceg lett kijelölve trónörökösnek.” Hurichihan: „Hogy mit ünnepelünk? Nekem ezt nem mondtad?!” Fatma: „Akkor most megtudtad.” Hurichihan felpattan, és Hürremhez lép: „Bocsáss meg! Ha Fatma Szultána már az elején elmondja nekem, nem vettem volna benne részt.” Fatma: „Felfújod a dolgot. Mi csak a Szultán döntését ünnepeljük. Vagy talán nem vagy boldog, hogy a Szultán Selimet választotta? Persze, Beyazit a kedvenced. Mennyire szomorú ez Nurbanunak.” Hurichihan: „Sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítasz egy szolgának, mint amennyit érdemel!” Nurbanu: „Hagyd ezt abba, Szultánám! Én már nem vagyok olyan, mint a többi háremhölgy! Egy Herceg édesanyja vagyok!” Hürrem: „Nurbanu! Menj vissza a szobádba! És az engedélyem nélkül, ne is gyere ki onnan!” Nurbanu megpróbál beszélni, de Hürrem: „Tedd azt, amit mondtam!” Nurbanu távozik. Hürrem int Hurichihannak, hogy kövesse ő is példáját. Hürrem: „Látom, mit próbálsz elérni, Szultánám. És ha ez még nem lenne elég, a gyűlölet magvait ültetted el a Hercegeim között! És most a Háremben próbálsz ellenségeket kreálni!” Fatma: „Én az igazat mondtam. Nem hazudtam. Szíved választottja Beyazit, nem igaz?” Hürrem: „Csak egy szívem választottja van, a király, Süleyman Szultán Han Őméltósága!” Fatma: „Ha egy nap, Allah bocsássa meg, a Szultán még egy Herceg kivégzését rendeli el, mit teszel, Hürrem? Igazság szerint, kíváncsi vagyok. Akkor is ugyanezt fogod mondani?” Hürrem közelebb lép, és azt mondja: „Készítsd ki gyászruhádat, Szultánám, mert hamarosan ismét özvegy leszel!”

Rüstem és Ali Pasa még mindig a dokumentumok között keresgélnek. Bejön kintről az aga: „Pasáim! Késő van. Ha kívánjátok, holnap is folytathatjátok a keresgélést.” Rüstem: „Rendben. De ne nyúljatok semmihez! Innen folytatjuk!” Ali Pasa közelebb lép Rüstemhez: „Úgy tűnik, semmit sem fogunk találni. Minden a könyvekben van.” Rüstem: „A keresés nagy mestere Sokullu, de benne egyáltalán nem bízom.” Ali: „És mi van a Szultánánkkal? Mit gondol Sokulluról?” Rüstem: „Teljességgel megbízik benne. De ha bebizonyítom, hogy ő is benne van, akkor Szultánánk személyesen rendeli el kivégzését!”

Süleyman olvas, mikor Lokman: „Nagyuram, Mehmet Pasa szeretne eléd járulni.” Süleymaní. „Jöjjön.” Sokullu belép, Süleyman: „Ezek azok a kérvények, melyeket az egyiptomi képviselőm küldött. Azt írják, hogy az idei évi adóik nagyon megemelkedtek… Miért nem tudtam erről?” Sokullu: „Én úgy tudom, nem történt növekedés. A törvények szerint, ugyanannyi adót szedünk be. Nem tudom, miért panaszkodnak, de ki fogom deríteni.” Süleyman: „Mindig ugyanazt a panaszt hallom. Mondd meg Ahmed Pasának, hogy ha ennek nincs alapja, akkor komoly büntetést szabjon ki! Elmehetsz!” Süleyman újdonsült orvosához, Ferhat Agához: „Nézz ezekbe bele. Olvasd át ezeket a dokumentumokat és leveleket és mondd el a véleményed.” Ferhat távozik. Lokman marad, de Süleyman úgy néz rá, mintha azt kérdezné, miért vagy még mindig itt? Lokman: „Csak azon tűnődtem, szükséged van-e valamire.” Süleyman: „Nincs. Elmehetsz.”

Nurbanu, mikor a szobájába ér, elsírja magát. Murat: „Anya? Mi történt? Miért sírsz? Ki tette ezt veled? Majd én megmutatom neki, hol a helye!” Nurbanu: „Jól vagyok. Ne aggódj. Ahogy telnek-múlnak a napok, az én könnyeim is felszáradnak. Előbb apád kerül a trónra, majd te következel. Megesküszöm neked, hogy az Ottomán Dinasztia velünk folytatódik! Mindent megteszek, ami ehhez kell! Amikor ez a nap eljön, senki sem szégyeníthet meg! Senki sem parancsolhat nekem! Nem fogok hajlongani! Mások fognak nekem fejet hajtani!”

Mihrimah Hürremhez: „Nurbanu teljesen megváltozott. Befolyásolni tudják. Biztos vagyok benne, hogy ő irányítja Selimet. Ha Rüstem bebizonyítja Selim tettét, majd megmutatom nekik!” Hürrem: „Bármi is történjék, nem érheti kár Selimet! Megértettél? Nem!” Mihrimah: „Mit mondasz, anyám? Csapdát állított Beyazitnak, kockára tette életét, és most profitálhat ebből az egészből?” Hürrem: „Selim nem hibás. Ahmed Pasa okozta ezt a rombolást és Fatma Szultána volt az, aki a gondolatot elültette az agyában!” Mihrimah: „Az Isten szerelmére, anya! Nem te mondtad, hogy Selim is benne volt?” Hürrem: „Ez Fatma Szultána hazugsága… hogy a Hercegeimet egymásnak ugrassza… én nem ugrom bele a csapdájába.” Mihrimah: „Az a szándékod, hogy semleges maradj. De ez lehetetlen! Előbb vagy utóbb az veszi át a trónt, aki jobban megérdemli, és akkor szembe kerülsz Selimmel!” Hürrem: „Térj észhez! Az, akiről beszélsz a testvéred! Mit jelent az, hogy szembe kerülök? Mi közösen tenni fogunk azért, hogy ezt a háborút megakadályozzuk!” Mihrimah: „Ez a háború már évekkel ezelőtt elkezdődött, anya! És Selim dobta az első követ. Meg kell fizetnie érte.” Hürrem: „Mihrimah! Nem akarom ezt tovább hallgatni!” Hürrem kimegy a teraszra, de Mihrimah követi és folytatja: „Miután a Szultán nyíltan nyilatkozott, hogy maradhatsz csendben? Értsd már meg, nem maradhatsz középen! Most rajtad a sor, hogy válassz!” Hürrem: „Te nem érted! Mindegy kit választok, a másik bukni fog!” Mihrimah: „Előbb vagy utóbb. De nem így történne amúgy is?”

Selim fia, Murat a kertben játszik. Süleyman fentről figyeli: „Évekkel ezelőtt jártam Manisában, hogy nevet adjak az unokámnak. Teljesen el is felejtettem.” Ferhat: „Az emberek minden nap felejtenek. Ha nem tennék, állandóan újra és újra kellene élniük a múltban történt fájdalmaikat. A felejtés orvosság, de ugyanakkor méreg is egyszerre. Az emlékezés és a felejtés, Nagyuram, mind a kettő áldás.” Süleyman: „Mint látni mindent, de tettetni annak ellenkezőjét.”

Beyazit lőni tanítja kisfiát, Osmant: „Ennek a művészetnek igazi mestere Turgut Bey, akit Atmacaként is ismernek.” Osman: „Ki az az Atmaca?” Beyazit: „Mustafa nagybátyádnak volt a társa. Most ő az én testőröm. Találkozhatsz vele Kutahyában. Majd megtanít téged a lövészet minden trükkjére és szabájára.” Murat érkezik Lalájával és Gazanferrel: „Menj más merre játszani.” Murat: „Miért? Nem!” Gazanfer: „Vissza is mehetünk a palotába.” Ekkor Murad ránéz Beyazitra, aki odahívja magukhoz. Beyazit: „Tudod, hogy kell lőni? Ha akarod, kipróbálhatod!” Murad bólint és lő egyet. Beyazit: „Óh, te jó ég! Te aztán tehetséges vagy!” Murad: „Apa azt mondta, hogy Mustafa Hercegre hasonlítok és belőlem is olyan harcos lesz, mint amilyen ő volt.” Beyazit: „Akkor ez azt jelenti, hogy az apád a fivéreiről beszél neked?” Murad: „Cihangirról elég gyakran beszél. Azt szokta mondani, hogy Cihangir nagyon intelligens volt. Hogy sokat olvasott és sok mindent tudott.” Beyazit: „Igen, az volt… Allah nyugosztalja… És? Rólam miket mesélt?” Murad: „Azt, hogy gyorsan begurulsz, és hirtelen tudsz üvölteni.” Beyazit elneveti magát: „Jól van. Gyűjtsétek össze a nyilakat, lőjünk újabb kört!” Selim érkezik a kertbe. Észreveszi, milyen boldog kisfia Beyazit és fiai társaságában. Gazanfer: „Hívjam Muradot?” Selim: „Ne. Hagyd őket játszani.” Mosolyog, majd távozik.

Süleyman a teraszán, Ferhat: „Átnéztem a papírokat, analizáltam az archívumokat. Minden rendben. Semmi esetre sem jöhetett be több adó Egyiptomból.” Süleyman: „Akkor mi ez a sok reklamáció?” Ferhat: „Fogalmam sincs, de két dolog lehetséges: vagy valaki játszik Ahmed Pasával, vagy…” Süleyman: „Vagy Ahmed Pasa játszik… Lokman Aga! Hol van Ahmed Pasa?” Lokman: „A Divánban. Mint tudod, ma is lesz Diván ülés.” Süleyman: „Nagyszerű!”

Rüstem belép a Divánba, ahol a pasák már tanácskoznak. Rüstem: „Hívattál?” Kara: „Még mindig olyan fontosnak képzeled magad? Mégis hogy merészelsz belépni az archívumba és az ottani dokumentumok között kutatgatni?” Rüstem: „Volt valami, ami után akartam nézni.” Ekkor Rüstem észreveszi, hogy a Szultán elfoglalta helyét, ahonnan a tárgyalásokat szokta hallgatni. Kara: „Ne üsd bele az orrodat olyanba, ami nem a te dolgod, Rüstem.” Rüstem: „Minden, ami az állam érdekeit szolgálja, az én dolgom… neked is így kellene tenned. Ha az egyiptomi nép panasza eljut a fülembe, az azt jelenti, te valamit rosszul csináltál.” Kara: „Bolond! Tudd a helyed! Én vagyok ennek a Birodalomnak a Nagy Vezíre!” Rüstem: „Bocsáss meg méltóságos Pasám! Tisztséged iránti tiszteletem örök! De végül is, mi mindannyian Süleyman Szultán szolgái vagyunk! Dinasztiánk jövője mindenek felett áll!” Kara: „Majd pont tőled fogom ezt tanulni! Azonnal takarodj ki a Divánomból! Soha többé nem akarlak látni! Agák! Szóljatok a pasáknak, hogy jöjjenek azonnal! A mai ülés nagyon fontos lesz!” Rüstem: „Már most látom, mennyire gőgös lettél, habár a múltban volt már olyan Nagy Vezírünk, akinek történetéből tanulhattál volna!” Kara: „Ne hasonlíts össze korábbi Nagy Vezírekkel!Én nem nők szoknyáján kapaszkodtam fel erre a posztra! Nagyurunk fogadalmával védi életemet… Amíg ezen a poszton vagyok, nem rendeli el kivégzésemet! Van más, akinek ilyen fogadalmat tett Süleyman Szultán? Meg tudod mondani?” Rüstem: „Kár, hogy büszkeségeddel leleplezted magad. Pedig a Szultán meg volt veled elégedve. Sokullu Mehmet Pasával a Hercegek háta mögött próbáltatok szövetkezni…” Kara megragadja Rüstem karját: „Rüstem, te már egy senki vagy! Két éve én vezetem ezt az országot. Jó lenne, ha beletörődnél ebbe!” Süleyman ekkor hagyja el helyét. Kara: „Kifelé! Soha többé ne merészelj visszajönni!”Süleyman mélyen gondolkodva visszatér szobájába: „Lokman! Szólj a szabónak, készítsen elő egy fekete kabátot!”

Késő este Selim és családja látogatóba mennek a nagyszülőkhöz. Murad: „Nagyuram, egy kis ajándék. Nagyon boldoggá tennél, ha elfogadnád.” Süleymanra nagy hatással van az ajándék, egy sakktábla: „Nagyszerű! Nagyon szép ajándék.” Murad: „Remélem, egy nap játsszunk majd rajta.” Süleyman: „Remélhetőleg.” Ikrek: „Nagyuram, Allah tartson köztünk még sokáig!” Hürrem: „Allah óvjon benneteket! Milyen gyönyörű kislányok, Selim! Allah akaratával olyan szerencsések is lesznek, amilyen édesek most!” Selim: „Allah akaratával, anyám.” Hürrem: „Mindig eltévesztem a neveteket! A te neved…” Középső: „Esmahan Szultána.” Baloldali: „Gevher Szultána.” Hürrem: „És a te neved, Shah Szultána!” A középső: „Szultánám, nagyon szép a hajad! A mi hajunk miért nem ilyen színű?” Mindenki a Szultán köré ül, Hürrem nézi őket.

Beyazit nézegeti magát, mikor Hurichihan belép a szobába: „Hürrem Szultána meghívott a Szultán szobájába, hogy Nagyurunk vár minket meg a gyerekeket!” Beyazit: „Miért?” Hurichihan: „Nem tudom, de nem kellene mindjárt rosszra gondolnod. Talán a Szultán ismét közeledni szeretne hozzád.”Beyazit és családja megérkezik a Szultán szobájába. Hürrem üdvözli őket: „Akkora öröm benneteket egy szobában látni!” Beyazit fiai üdvözlik a Szultánt, megcsókolják kezét. Selim: „Miután mindannyian itt vagyunk, szeretnélek meghívni benneteket fiunk, Murad Herceg körülmetélési ceremóniájára, ha engedélyt adsz rá.” Beyazit: „Milyen ceremónia? Most nem alkalmas az idő ceremóniákra.” Selim: „Nagyurunk csatlakozott hozzánk fiunk születésekor. Úgy gondoltam, talán ezen az ünnepen is szeretne jelen lenni.” Hürrem: „Tudod, min mentünk keresztül mostanában. Nem hiszem, hogy ez a megfelelő alkalom ünnepelni. Akkor is megtehetitek, miután visszatértetek tartományotokba, és akkor talán mi is csatlakozhatunk hozzátok, ha ….” Süleyman: „Miután elmondta szándékát, nem utasíthatjuk vissza. Kezdődjenek meg az előkészületek, Murad Herceg körülmetélési ceremóniájának, Hürrem.” Selim: „Nagyon boldoggá tettél minket, Nagyuram! Talán ezzel az ünnepséggel, a sötét felhők is szétoszlanak fejünk fölött!”

Selim és Beyazit a teraszon beszélgetnek: „Bármit is teszel, lényegtelen. Az én Hercegem ünnepsége meg lesz tartva itt a fővárosban, és kész. Tudom, hogy nem tetszik az ötlet, de nem kellett volna ennyire nyilvánvalóvá tenned. Nem néz ki jól a Szultán előtt.” Beyazit: „Én nem vagyok kétarcú, mint te. Ki nem állhatom a szélhámosokat.” Selim: „Te most úgy beszélsz, mintha féltékeny lennél.” Beyazit „Élvezd ki ezeket a napokat, mert úgyis hamarosan véget ér!”

Hürrem: „Honnan jött ez a ceremónia ötlet olyan időszakban, amin most keresztül megyünk? A te ötleted volt, nem igaz?” Nurbanu: „Selim Herceg óhaja volt. Nem is értem, mi a rossz ezzel?” Hürrem: „Előbb velem kellett volna ezt megbeszélned, mielőtt a Szultán engedélyét kéritek!” Nurbanu: „Bocsáss meg, Szultánám, de nem gondoltunk erre… De kérlek, értsd meg izgatottságunkat! Hercegünk Allah ajándéka, nem mindenki ilyen szerencsés, mint mi.” A mondatot már Hurichihan is hallotta, aki csatlakozott a hölgyekhez: „Te most rám célzol?” Nurbanu: „Félreérted, Szultánám.” Hürrem: „Elég. Nem akarok több vitát, főleg nem itt. Később megbeszéljük.” Hurichihan: „A Szultánt a saját ellenségeddé tetted. Félj csak tőlem!”

3.rész

Rüstem Beyazithoz: „Remélem, Hercegem, már jobb a kapcsolatod a Szultánnal…” Beyazit: „Nagyon úgy néz ki, hogy a széljárás nem nekem kedvez, miután a Szultán engedélyezte, hogy Selim fiának a körülmetélési ceremóniája itt a palotában legyen.” Rüstem: „De ez az ötlet kiváló! Mert így mindketten közelebb kerülhettek a Szultánhoz! Igaz, hasztalan…” Beyazit: „Beszélj, Rüstem Pasa! Látom, történt valami” Rüstem: „Ahmed Pasa a Diván ülés előtt hivatott engem. Nyilvánvalóvá tette, hogy nem tetszik neki, hogy belenéztem a dokumentumokba. Azt akarja, hogy tartsam távol magam a palotától. Aztán észrevettem, hogy a Szultán helyet foglalt a megfigyelőállásában. Bizonyára a Divánt szerette volna meghallgatni. Ezt a lehetőséget nem hagyhattam ki, saját vermébe löktem Ahmed Pasát. Olyan dolgokat mondott, amit a Szultán biztos nem hagy szó nélkül!” Beyazit: „Mit mondott az áruló?” Ekkor érkezik hozzájuk Zal: „Ahogy parancsoltad, Pasám, egy ideje megfigyelés alatt tartjuk Ahmed Pasa palotáját. Az archívum titkára, Lütfi Celebi járt ott minap.” Rüstem: „Azért ment, hogy informálja, hogy belenéztem a dokumentumokba. Ezután hívatott magához Ahmed Pasa.” Beyazit: „Mégis van valami.” Zal: „Ha kívánod, Hercegem, kikérdezem.” Beyazit: „Szükségtelen. Atmaca majd elintézi.” Beyazit távozik. Zal Rüstemhez: „Mit kezdünk Atmacával? Mert amíg lélegzik, fenyegetést jelent számunkra.” Rüstem: „Van még idő. Majd személyesen akarok végezni vele.”

Nurbanu Gazanferrel találkozik: „Hurichihan Szultána megfenyegetett. Ha akar, bedughat egy zsákba, és anélkül, hogy bárki észrevenné, bedobhat a tengerbe.” Gazanfer: „Ez nem ilyen egyszerű, Szultánám. Nyugodj meg.” Nurbanu: „Most igazából Hürrem Szultánától tartok. Egy ideje estem a szemében. Dühös volt rám a körülmetélés miatt. Olyan furán nézett rám.” Gazanfer: „Ne aggódj, Hürrem Szultána kedvel téged.” Nurbanu: „Változtak a dolgok, Gazanfer. Most Beyazit Herceggel kell megküzdenünk. Ő is Hürrem Szultána fia. Hürrem Szultána nem fog megkönyörülni rajtam. Meg fog ölni! Elfelejtetted Valeriát? Hogy hogy csinált belőlünk gyilkost? És ha ugyanez történik velem is?” Gazanfer: „Amíg itt vagyok, semmi sem történhet veled. Mindenkitől megvédelek… ha szükséges, még Hürrem Szultánától is!” Nurbanu: „Olyan jó, hogy itt vagy, Gazanfer! Ne vedd le a szemed Hurichihan Szultánáról!” Canfeda érkezik, ezért Gazanfer jobbnak látja távozni: „Szultánám, mi dolga van itt az agának? Ha valaki meglát, Allah tudja, mi mindenre gondolhatnak!” Nurbanu: „Óvintézkedést kell tennünk. Hurichihan Szultána megfenyegetett.” Canfeda: „Ő hogy védhetne meg? Még a Hárembe se léphet be! Elment az esze! Tisztán látszik, hogy szerelmes beléd!” Nurbanu: „Azt hiszed, hogy bolond vagyok, hogy nem látom?” Canfeda: „Nem, Szultánám. Csak figyelmeztetni akartalak. Az lenne a leghelyesebb, ha távol tartanád magadtól, különben még problémát okozhat neked.” Nurbanu: „Erre képtelen vagyok… Halálosan megfenyegettek… Szükségem van egy olyan hűséges agára, mint Gazanfer… legalábbis most.”

Az ivóban Lütfi Celebi szeretne szórakozni kicsit, azonban Beyazit, Atmaca és Hussain követi, végül elkapják. Lütfi: „Mit akartok tőlem? Mindent odaadok, amit akartok! Hercegem!” Beyazit: „Mondd Lütfi Celebi, mit műveltél a hátam mögött?! Beszélj!” Lütfi: „Soha, Hercegem! Ki vagyok én, hogy a te hátad mögött csináljak bármit is?” Beyazit: „Az aranyról beszélek! Arról az aranyról, amit a Nagy Vezír Ahmed Pasa küldött a lázadóknak!” Lütfi: „Soha, Hercegem! Esküszöm, nekem nincs tudomásom erről!” Atmaca: „Lütfi! Ne fáraszd magad! Nem akarlak többé bántani!” Lütfi: „Könyörülj rajtam, Hercegem! Gyermekem van! Nem tudok az aranyról!” Beyazit: „Miután gyermeked van, beszélj hát miatta! Így nem lesz bántódása az apja bűne miatt! Na?!” Lütfi: „Ártatlan vagyok, Hercegem! Kötve vagyok a Nagy Vezír parancsaihoz! Bármit is mond, meg kell tennem!”

Reggel a palotában Rüstem Hürremhez: „Végre Beyazit Herceg ártatlansága nyilvánosságra kerül és Lütfi Celebi be fogja vallani, hogy Ahmed Pasa keze van a dologban.” Hürrem: „Biztos, hogy Selim nevét nem említi?” Rüstem: „Nem, mert a titkár nem tudja, hogy Selim Hercegnek is köze volt ehhez. De Ahmed Pasa biztos nem akarja egyedül elvinni a bajt, meg fogja próbálni Selim Herceget is magával rántani.” Hürrem: „Meg fogod védeni Selimet! Semmilyen szégyenfolt nem mocskolhatja be a nevét!” Rüstem: „Csak egy feltétellel, Szultánám.” Hürem: „Rüstem Pasa! Hogy merészelsz nekem feltételt szabni?!” Rüstem: „Bocsáss meg, Szultánám, de kénytelen vagyok Beyazit Herceg kedvéért ezt megtenni. Támogasd Beyazit Herceget, és én megteszem, amire kérsz.”

Fatma Karával együtt aggódik: „Hol van ez a Lütfi Celebi? Hogy tűnhetett el hirtelen? Vagy félelmében elmenekült?” Kara: „Már nyomozok utána, Szultánám. Csak előkerül valahol!” Fatma: „Figyelmeztettelek, amíg tudsz, szabadulj meg tőle! Tudtam, hogy gondot fog még okozni!” Kara: „Ne feledd, Szultánám, én foglalkozom ezzel az üggyel!”

Sokullu kint álldogál a Diván ajtajánál, mikor Rüstem érkezik: „Lokman Aga! Informáld a Szultánt, hogy magammal hoztam Lütfi Celebit, az archívum titkárát, mert valami igen fontosat szeretne mondani.”Selim a szobájában van, mikor Nurbanu érkezik: „Sokullu Mehmet Pasa üzent, hogy a kertben vár téged.”Rüstem a Szultán szobájában Lütfi Celebivel: „Nagyuram, nem szívesen mondom, de muszáj. Ahmed Pasa helytelenül használta föl hatalmát, mert pénzt vett ki a kincstárból.” Süleyman: „Tisztában vagy, mit beszélsz, Rüstem? Akiről beszélsz, az az én Nagy Vezírem!” Rüstem: „Ez a legszomorúbb része az egésznek, Nagyuram! Bizonyára hallottál az Egyiptomból érkező panaszokról. Ali Pasával együtt kivizsgáltam az ügyet.” Süleyman: „Én is kivizsgáltattam, és nincs ellentmondás a könyvekben.” Ali Pasa: „Azért nincs ellentmondás, mert a titkár kevesebb összeget jegyzett fel. Hatalmas mennyiséget nem jegyzett fel. Komoly mennyiséget.” Süleyman: „Ez igaz?!” Lütfi Celebi: „Bocsáss meg, Nagyuram! A Nagy Vezír megfenyegetett! Kényszerített, hogy ezt tegyem! Nem volt más választásom!” Süleyman: „Mit tett az arannyal? Zsebre vágta?” Ali Pasa: „Bárcsak ezt tette volna! Ennél sokkal rosszabb! Elküldte a lázadóknak Edirnébe.” Rüstem: „Minden rosszban van valami jó is. Ezzel bebizonyosodott, hogy a Beyazit Herceg ellen felhozott vádak alaptalanok.” Süleyman: „Miért segítené Ahmed Pasa a lázadókat? Milyen haszna származik ebből?” Rüstem: „Mint tudod, Nagyuram, Ahmed Pasa nagyon kedvelte Mustafa Herceget. Talán ezzel akart revansot venni.”

Selim megérkezik Sokulluhoz: „Mi történt?” Sokullu: „Hercegem, baj van. Rüstem Pasa személyesen kísérte be a Szultán szobájába a titkár Lütfi Celebit.” Selim: „Mi történt az óvintézkedéssel?!” Sokullu: „A titkár volt az egyetlen, akiben megbíztunk. Nem tudom, hogy történhetett!” Lokman érkezik: „A Szultán hívat kettőtöket.”

Sokullu belép a Divánba. Süleyman: „Mehmet Pasa! A titkár szerint, Ahmed Pasa tehető felelőssé az egyiptomi panaszokért. Nem vezettette rá az extra aranyat a dokumentumokra, melyet beszedett Egyiptomból. Tudtál erről?” Sokullu: „Tőled hallom ezt először, Nagyuram.” Süleyman: „Ebben az esetben, mit tegyünk? Mi a javaslatod?” Sokullu: „Ha Ahmed Pasa rossz útra tévedt, büntetése egyértelmű, Nagyuram.” Rüstem bólint Sokullunak.

Mihrimah Hürremhez: „Egyértelmű volt, hogy így végződik az ügy. Jó, hogy Ahmed Pasát büntetik meg!” Hürrem: „Hogy lehetsz ilyen nyugodt? Mi van, ha Selim nevét is belekeverik az ügybe?” Mihrimah: „Már megbocsáss, de Selimnek is gondolnia kellett volna erre! Mégis, hol járt az esze, mikor csapdába akarta csalni Beyazitot?”

Az összes férfi megérkezett a Divánba. Beyazit Selimhez: „Te tudod, miért hívatott mindenkit a Szultán?” Selim: „Honnan tudhatnám? Én is most jöttem, épp úgy, mint te!” Beyazit: „Tudom.” Miután mindenki bement a szobába, Süleyman int Lokmannak, hogy hozza be a fekete kabátot, amiről mindenki tudja, rosszat jelent. Süleyman: „Ahmed Pasa! Miután évek óta szolgálsz engem pozíciódban, mindenki másnál te tudod a legjobban, mi a jelentősége ennek a fekete kabátnak.” Kara: „Igen, így van. Azt, hogy Nagyurunk parancsára, aki ezt felveszi, kivégzik.” Süleyman: „Az az ember, akit a mai napon kivégeznek, az a szobában van. Senki ne merészeljen a parancsaim ellen, a törvényeim ellen tenni! Senki sem árnyékolhatja be hatalmamat! És aki ezt mégis megpróbálja, mindegy ki is az, életével fizet! Ahmed Pasa, ma te viseled ezt a kabátot.” Bólint, kinyílik az ajtó, és Zal érkezik embereivel. Kara: „Nagyuram! Mit vétettem? Mi a bűnöm, hogy engem büntetsz e kabát viselésével?” Süleyman: „Mindenkinél jobban tudod vétkedet, Ahmed Pasa.” Kara: „De megígérted nekem… Megígérted, hogy nem végeztetsz ki, amíg Nagy Vezír vagyok!” Sülyman: „Áruló! Ki vagy te, hogy feltételeket szabsz nekem?! Azonnali hatállyal eltávolítalak a Nagy Vezíri posztról! Add vissza a pecsétet!” Kara letérdel a Szultán elé, és miután megcsókolta a pecsétet, átnyújtja azt. Közben Sümbült látjuk, ahogy a rácson keresztül végignézi a jelenetet. Kara észreveszi a kivégzőosztagot a háta mögött. Felveszi a kabátot, majd azt mondja: „Ez nem tisztességes. Az ellenem koholt vádak alaptalanok.” Süleyman: „Az Egyiptomból érkezett levelek mindenki számára megnézhetőek. Ráadásul az archívum titkára, Lütfi Celebi beismerő vallomást tett. Elárultál engem és az Ottomán Birodalmat és rossz színben tüntetted fel Beyazit Herceget.” Kara megpróbál beszélni, de a Szultán int a kezével. „Nem tettem ilyet! Nem árultalak el!”

Nurbanu Fatmával beszélget: „Hurichihan Szultána nyíltan megfenyegetett. Most ez a nagy csend egyáltalán nem jó jel.” Fatma: „Ne aggódj! Inkább gondoskodj a gyerekeidről.” Ekkor jelentik be Hürremet: „Nem akarom elrontani a kedvedet, de fontos dolog történt, amiről tudnod kell. Többször figyelmeztettelek, hogy ne állj a gyerekeim közé. Most beleestél a saját csapdádba!” Fatma: „Miről beszélsz, Hürrem?” Hürrem: „A Szultán összehívta a Divánt, és azt mondják, Ahmed Pasának adta a fekete kabátot. Mindenki tudja, mi történik a vezírekkel és pasákkal, ha fel kell venniük a fekete kabátot… halál!” Fatma: „Lehetetlen..” Hürrem: „Így volt… Sümbül Aga saját szemével látta.” Fatma elviharzik. Hürrem Nurbanuhoz: „Úgy tűnik, elfelejtetted, mit mondtam neked évekkel ezelőtt. Még egyszer emlékeztetlek. A hűség, mindennél fontosabb. Minden másnál fontosabb.”

Süleyman felkel, és az ablakhoz sétál. Selim és Beyazit követik. Kara a hóhérainak: „Hagyjatok!” Kibontja magát hóhérai kezéből, majd térdre borul. Süleyman bólint Zalnak, aki annak a hóhérnak int, akinél a zsinór van…Fatma érkezik az ajtóhoz: „Kinyitni! Kinyitni!” Aga: „Nem tehetem, Szultánám.” Melek: „Szultánám, kérlek, ne tedd!” Fatma: „Nyissák ki!” Lokman érkezik. Fatma: „A férjem a Divánban van?” Lokman: „Szultánám… néhány perccel ezelőtt végezték ki a Szultán parancsára.”

Süleyman visszaült a helyére: „Rüstem! Gyere ide! Ezt a pecsétet neked adom. Ismét téged nevezlek ki Nagy Vezíremmé.” Rüstem: „Boldoggá tetted Rüstem nevű szolgádat, Nagyuram. Allah akaratával, méltó leszek e posztra.” Süleyman: „Allah akaratával. Máskülönben, te is úgy végzed, mint Ahmed Pasa. Most elmehettek.” Rüstem babusgatja visszakapott pecsétjét. Ránéz Sokullura, aki nem viszonozza tekintetét.A Háremben látjuk Fatmát, amint teljesen összetörve halad szobája felé. Fentről nézi Hürrem, Mihrimah és Sümbül…

4.rész

Eljött Murad Herceg körülmetélésének a ceremóniája. Nurbanu: „Allah megadta nekünk, hogy ez a nap is eljöjjön! Mi mást kívánhatnék még?”

Fatma a szobájában szomorkodik. Melek: „Szultánám, már napok óta egy falatot sem ettél!” Fatma: „Tart még az ünnepség?” Melek: „Igen, Szultánám.” Fatma: „Még egy hét sem telt el a férjem halála óta.” Melek: „Szultánám, már semmi sem maradt nekünk, hogy itt legyünk. Menjünk innen el!” Fatma: „Elmegyünk. De még van egy elintézetlen ügyem.”

Gazanfer: „Sürgősen beszélnem kell a Szultánával!” Canfeda: „Hogy jöhettél ide ezen a napon?! Bármit is akarsz neki mondani, most nem alkalmas!” Gazanfer: „Ha nem üzensz a Szultánának, nem fogod tudni kimagyarázni magad! Tedd azt, amit mondtam!”

Selim közben a fia mellett van: „Hogy vagy?” Beyazit is megérkezik: „Jobban leszel, meglásd! Hamarosan ismét együtt gyakorolunk!” Selim félrehúzza Beyazitot: „Emlékszel azokra az ajándékokra, melyeket évekkel ezelőtt, még mikor gyerekek voltunk az apánknak adtunk?” Beyazit: „Sosem fejeztem be a tőrömet.” Selim: „Tudom, mert én tönkretettem.” Beyazit: „De miért?” Selim: „Mert a Szultán a te ajándékodat jobban szerette, mint az enyémet. A féltékenység vett rá, hogy tönkretegyem. Ez az idő elmúlt. Már nem vagyok féltékeny rád.” Hürrem és Mihrimah is megérkeznek, Selim üdvözli őket. Hürrem odalép unokájához: „Gyors gyógyulást kívánok!” Murad: „Nagyon fáj!” Ekkor Hürremnek eszébe jut Cihangir, mikor ebben a szituációban az apjának azt mondta, hogy egyáltalán nem fél.Canfeda értesíti úrnőjét, aki azonnal távozik is. Hurichihan érdeklődve nézi őket. Mihrimah Hürremhez: „A Szultán egyáltalán nem gyanakszik Selimre. Rüstem jó munkát végzett. Viszont tőled azt kéri cserébe, hogy támogasd Beyazitot. Megteszed?” Ekkor jelentik be Süleymant.

Süleyman Murathoz: „Mi újság? Nagy bátor vagy.” Murat: „Nagyon fájt, de most már rendben vagyok.” Süleyman: „Kitűnő… Ez a tied.” Átad neki egy tőrt. Selim: „Nagylelkű vagy, Nagyuram! Allah tartson köztünk még sokáig!” Süleyman: „Tegnap este álmot láttam, Hürrem. Az éjszaka közepén gyereksírásra ébredtem fel. Körülnéztem, de nem láttam semmit. Aztán egy erős fényre lettem figyelmes. Olyan volt, mintha a nap vagy a hold egy darabkája esett volna le a szobámba. Aztán ismét hallottam a gyereksírást. Murat volt. A trónomon ült és rám mosolygott.”

A következő jelenetben Nurbanu találkozik Gazanferrel a kert egy rejtett zugában. Nurbanu: „Mi az a nagyon fontos?” Gazanfer: „Azt hallottam, hogy Hurichihan Szultána mágust hívat a palotába. Lehet, hogy átkot akar rád szórni. Kérlek, légy óvatos!” Nurbanu: „Ezért hívtál ide?! Ez az utolsó alkalom! Soha többé ne gyere elém ilyen buta dolgokkal, mint ez is!” Gazanfer: „Tulajdonképpen, van más is. Kérlek, fogadd el ezt az értéktelen gyűrűt tőlem!” Nurbanu: „Canfedának igaza volt! Elment az eszed! Ezért halálbüntetés jár!” Hurichihan pont azt a jelenetet tudta meglesni, mikor a férfi átadja úrnőjének ajándékát. Aztán hirtelen elfut, nehogy meglássák. Gazanfer: „Hadd kísérjelek el!” Nurbanu: „Elegem van belőled! Tűnj el!” Eldobja a gyűrűt. Ekkor azonban Nurbanu észreveszi Hurichihant és utána fut: „Kérlek, várj meg! Nem úgy van, ahogy gondolod! Kérlek, engedd meg, hogy megmagyarázzam! Hurichihan Szultána!” Nurbanu megragadja Hurichihan karját: „Ne érj hozzám! Neked nincsenek erkölcseid!” Nurbanu: „Ne értsd félre azt, amit láttál! Átlépte a határait, de egyértelmű választ adtam neki!” Hurichihan: „Mindent láttam. Még a fiad körülmetélése napján is a szeretőddel találkozol egy eldugott sarokban!” Nurbanu: „Allahra esküszöm, ez nem igaz! Allah vegye életemet, ha így lenne! Hogy tehetnék ilyet?” Hurichihan: „Kit érdekel az igazság? Az emberek azt fogják elhinni, amit én mondok!” Nurbanu: „Kérlek, ne! Lecsapják a fejemet! Ha nem is rám, de legalább a gyerekeimre gondolj!” Hurichihan: „Sajnálom. Nem emlékszel, nekem nincsenek gyerekeim! Nem tudok együtt érezni veled!” Nurbanu: „Te nem is féltékenységből csinálod, ugye?!” Elkezdenek verekedni. Végül Hurichihan: „Befejeztem!” Megpróbál elsétálni, de Nurbanu megragad egy gyertyatartót és fejbe vágja. Hurichihan a padlóra zuhan. Nurbanu megijed, mit tett, de már késő…

A következő jelenetben Selim az apjával a teraszán, míg Beyazit az anyjával az ő teraszán tartózkodik. Hürrem: „Bárki, bármit mond, nem érdekel! Te az én fiam vagy! Te érdemled meg leginkább a trónt! És én melletted leszek, míg élek!”

2 megjegyzés:

 1. Hitel ajánlat között, különösen a súlyos, oszinte Maga a keresés
  finanszírozási vagy újraéleszteni a tevékenység vagy a megvalósítása
  egy projekt ,vagy vegyél egy lakást, de sajnos a bank kéri körülmények
  között, amely vagy incapbles, hogy töltse ki.nincs több gond egyén
  vagyok, elismerem, hitelek kezdve a 2000-500000000 € minden ember
  képes teljesíteni kötelezettségeit.sot, a kamat mértéke évi
  3%.kapcsolattartó e-mail: lapolendersfirm@gmail.com

  VálaszTörlés
 2. Annyira áldott vagyok a házasságomban, miután SHARAJA doktor visszaküldte a férjemet, aki velem hat hónapig elszakadt. Am GABRIELA név szerint. Még akkor is, ha szájam van a testemen, nem lesz elég megköszönni Dr. SHARAJA orvosnak az életemben nyújtott segítségért. A férjem elválasztott velem a 6 hónapig és fájdalmaiban és fájdalmaiban volt vele. Szóval mindenhol kerestem segítséget, de semmi sem dolgozott ki, amíg nem találkoztam SHARAJA doktorral, akivel kapcsolatba léptem az interneten. Megmagyaráztam neki a helyzetemet, és megígérte, hogy a férjem 24-48 óra múlva visszajön hozzám, ameddig a szívem még mindig üt. Hittem benne, és ő készített egy varázslatot számomra, és a férjem éppen akkor hívott, amikor SHARAJA doktor mondott. Ő könyörgött és azt mondta, hogy szüksége van rám, és most újra boldogan élünk az elmúlt 9 hónapban. Mindenki ott, aki elolvassa a cikket, amely segítségre van szüksége, lépjen kapcsolatba vele ... E-mail. Dr. Sharajasid a sharajasid@gmail.com címen további információért
  Ha te vagy ott, átmensz ezen
  az alább felsorolt ​​problémák is tökéletesek

  (1) Szeretné, ha az ex?
  (2) mindig rossz álmod van?
  (3) Szeretne támogatni az irodájában?
  (4) Szeretné, hogy a nők / férfiak után futhassanak?
  (5) Kérek egy gyereket?
  (6) Szeretné, hogy gazdag legyen?
  (7) Szeretné kötni a férjét / feleségét?
  örökké a tiéd?
  (8) Szüksége van pénzügyi támogatásra?
  (9) Megcsaltak és akartok
  visszaszerezze az elveszett pénzt?
  Ha szüksége van vagy szeretne bármilyen információt a szerelemről vagy
  a pénz varázslatai megoldhatják ezt a problémát
  ma a Spartak Sharaja-templomban ...
  Hogyan lehet boldogabb házasságot várni arra, hogy a házastársod megváltozzon

  VálaszTörlés