Csodálatos Század Viki&Henni forditásai Szulejmános oldal párbeszédei a magyar részekből

A blogban található összes fordítást szerzői jogvédelem illeti. Annak bármilyen formájú felhasználásához a tulajdonos írásbeli engedélye szükséges!Csodálatos Század Viki&Henni forditásai a török részekből Szulejmános oldal párbeszédei a magyar részekből

2014. március 14., péntek

127.rész leirása

Rustem: "Meghoztad a döntésed? Kinek az oldalán állsz? Szelim vagy Beyazit hercegén?" Suleyman: "A herceg, akit magam után a trónon szeretnék látni.. Szelim herceg"Hurrem: "Ez a tél számomra sosem ér véget. Nem lesz tavasz többé" Beyazid: "Ahogy Musztafa bátyámat, Nagyurunk engem is kitaszított mennyországából..mostantól csak egyetlen út maradt számomra.." Kara: "A szám nem akarja kimondani, de Beyazit herceg személyesen támogatta az árulókat."Ember: "A te utad az én utam is Hercegem."Sokollu: "Nagyurunk a palotába rendelt."Beyazid: "Nem Én nem vagyok olyan, mi t Musztafa bátyám. Nem sétálok saját lábamon a halálomba!"


Selim: "És ez a király. A játék legfontosabb eleme. Ha elveszíted, vége a játéknak. És akkor legyőznek" Suleyman: "A trónon magam után Szelim herceget szeretném látni." Hurrem: "Ha valamivel egymás ellen hangolod őket, élve egy zsákba teszlek és bedoblak a Boszporusz hideg vizébe" Beyazid: "Mostmár csak egyetlen út áll előttem.." Rustem: "Szelim herceg ellen fogsz cselekedni..." Beyazid: "Nem csak ellene.. Hanem Szulejmán Szultán Őfensége ellen is." Selim: "Nem akadályozhatod meg az elkövetkező eseményeket, anyám.." Sokollu: "Nagyurunk visszarendelt a palotádba" Hurrem: "Aki csak egy hajszálukat is meggörbíti, az velem találja szemben magát!"




127. rész
A halál úgy érkezik, mint télen a naplemente, melynek végén úgy érzed, teljesen magadra hagytak.
Kara és Selim beszélget, és Sokullu is a szobában van. Selim: „Beszéltél Beyazittal?” Kara: „Épp tőle jövök. Már el is indította az előkészületeket. Hamarosan el is indul.” Selim: „Nem tetted nyilvánvalóvá, ugye? Nem fog Beyazit gyanakodni, hogy ez is a terv része?” Kara: „Nyugodj meg! Beyahit Herceg nincs olyan állapotban, hogy bármire is gyanakodjon. Azok, akik Mustafa Herceget szerették, veszélyes erő birtokában vannak. Szultánunk megparancsolta, hogy lépjünk közbe. Mi csak egy kicsit jobban felizzuk a tüzet – a lázadás akkora lesz, melyet senki sem képzelt volna!” Sokullu: „Beyazit Herceg nem rántana kardot azok ellen, akik szerették Mustafa Herceget.” Kara: „Mehmet Pasának igaza van. Mostantól Beyazit Herceg szemében a kételkedés fényét fogod látni.” Selim: „Jó. Ahogy Mustafa bátyám, úgy Beyazit is a saját lábán fog gyalogolni a végzete felé.”
Beyazit a teraszon van, mikor Hürrem érkezik. Beyazit: „Selim, parancsom ellenére, nem hagyta el a fővárost. Úgy hallottam, hogy háremével együtt átköltözött a Márvány Palotába.” Hürrem: „Tényleg nőtt a gyűlölködés köztetek! Hagyjátok abba végre!” Beyazit: „Le fogja leplezni a Szultán előtt a Hurichihannal kötött házasságomat. Akkor senki nem lesz képes megmenteni őt a kezeim közül!” Hürrem: „Nem fog. Figyelmeztettem. Te mondod, hogy Selim nem fog? Mi történt? Mint eddig mindig, ő lesz az, aki a függöny mögül előlép! Egyáltalán nem bízom benne, és neked sem kellene, anyám. Vagy az ő oldalán állsz, vagy az enyémen. Középen nem lehetséges.” Hürrem: „Tudatában vagy annak, mit mondtál? Arra kérsz, hogy válasszak a jobb vagy a bal szemem közül, és az egyiket vájjam ki és dobjam el??? Ne merészelj tőlem ilyet kérni! Mindketten a gyerekeim vagytok! Én el tudom nézni a hibáitokat, de a Szultán nem ilyen! Ő nem fog felejteni! Mustafa Herceg kivégzése is bizonyíték erre. Elfelejtetted volna?” Beyazit: „Sem azt nem tudom elfelejteni, hogy egy apa megölte a saját fiát, sem azt, miért történt. Folyamatosan erre gondolok. Folyamatosan.”
Fahriye itallal kínálja Hürremet: „Néhány dokumentumot át kellene nézned, Szultánám.” Hürrem: „Hozhatod.” Sümbül: „Szultánám, Nurbanu Szultána bebocsátását kéri.” Nurbanu: „Szultánám, beszélni óhajtottál velem?” Hürrem: „Tisztában vagyok azzal, mekkora befolyással vagy a Hercegemre. Igazság szerint, pont ezért küldtelek hozzá… hogy irányítsd ezt a hatalmat. Egyetlen kötelességed van, hogy tartsd távol a fiamat a káros szenvedélyektől, és hogy megvédd ellenségeinktől.” Nurbanu: „Te magad is tudod, hogy kezdettől fogva ezt teszem.” Hürrem: „Vannak dolgok, amikről én is tudok. Viszont olyanok is, melyek a hátam mögött történnek, nem igaz?!” Nurbanu: „Hibát követtem el, Szultánám?” Hürrem: „Te voltál, nem igaz? Aki Hurichihant a palotába hívta és felfedte mindenki előtt házasságát Beyazit Herceggel? Te voltál?!” Nurbanu megpróbál tagadni, de Hürrem int a kezével: „Ha még egyszer olyat teszel, amivel a Hercegeimet egymás ellen uszítod, berakatlak egy zsákba és bedobatlak a Boszporusz jéghideg vizébe! Megértetted?” Nurbanu letérdel Hürrem lábai elé: „Bocsáss meg, Szultánám! Mindig hűséges voltam hozzád! Feláldozom életemet teérted! Mindent a Hercegünkért tettem! De ő most nagyon boldogtalan! Szüksége van a támogatásodra! Ne fordítsd el tőlünk arcodat! Ne vedd le rólunk óvó kezedet! Szükségünk van rád!” Hürrem: „Állandóan a gyermekemet támogatom. Ellenségeink azt akarják látni, hogy egymásnak esünk. Nem adhatjuk meg nekik ezt a lehetőséget. Azt kell látniuk, hogy egységesek vagyunk.” Nurbanu bólint.
Fatma, Gülfem és Hurichihan ülnek együtt. Fatma új karperecét mutatja: „Ahmed Pasától kaptam. Nagyon jó ízlése van! És milyen sokat változott! Már egyáltalán nem olyan, mint volt!” Gülfem: „Nagyon szép.” Hurichihan: „Selim a Márvány Palotában van. Tudtál róla?” Fatm: „Nos, legalább nincs előtérben. Ez nem elég Beyazitnak? Amúgy is, ezekben a napokban mindenkit kiraknak. Rüstem helyzete is kiderült, őt is kirakták innen.” Hurichihan gyanakvóan néz Fatmára: „Allah a megmondhatója, hogy nem kedvelem Rüstem Pasát. De tisztában vagyok azzal, hogy Beyazitot támogatja. Ezért sem jó, hogy nincs a palotában.” Fatma és Gülfem nem néznek túláradó örömmel. Fatma: „Úgy tűnik, összeállt a farkas és a bárány… Ne álltasd magad, hogy Rüstem Beyazit oldalán áll! Egyik kezével támogat, a másikban viszont tőrt fog, és a hátadba döfi!”
Hürrem Sümbül kíséretében a kertbe tart: „Miért akar Rüstem találkozni velem? Mi történt?” Sümbül: „Bizotsan a testvére, Sinan halála miatt… nagyon megviselte…”
Selim sakkozni tanítja a fiát: „A legfontosabb a király. Ha ő elesik, akkor vége a játéknak.” Nurbanu érkezik. Selim: „Majd később folytatjuk.” Ezzel elküldik a fiukat. Selim: „Miért nézel így ki?” Nurbanu: „Hürrem Szultána mérges rám. Megtudta, hogy én szivárogtattam ki Beyazit házasságát. Azt mondja, még ezek után is támogat bennünket. Csakhogy, nehéz ezt elhinni. Úgy tűnik, elfelejtette ígéretét…” Selim: „Már rég észrevettem, hogy az anyám nem engem támogat. Nem várom, hogy segítsen. Éppen ezért, a saját utamat járom.”
Rüstem: „Szultánám!” Hürrem: „Pasa! A testvéred, Sinan Pasa fontos államférfi volt… Allah nyugosztalja!” Rüstem: „Úgy legyen! Köszönöm, Szultánám.” Hürrem: „Visszaköltöztél az üsküdari palotába?” Rüstem: „Nem maradt más választásom. De mindegy is, hol vagyok. Megtalálnak, utánam jönnek. Allahnak hála, Beyazit Herceg nagyobb őrséget adott mellém.” Hürrem: „Mindannyiunknak nagy a vesztesége.” Rüstem: „De folytatódik! A háború nem áll meg! Most rajtad a sor! Döntöttél már? Kinek az oldalán állsz? Beyazit Hercegén? Selim Hercegén?” Hürrem: „Nem fogok választani a gyerekeim közül!!! Ha az egyiket választom, megtagadom a másikat! Akkor saját magamat tagadom meg!” Rüstem. „Szultánám, ha még nem lenne világos, ki menjen Manisába, súgd meg a Szultánnak, hogy Selimet küldje. Ha ezt tennéd, megóvnád Beyazit Herceget. Tökéletes döntés lenne. Később is állhatnál Selim Herceg oldalára.” Hürrem: „Abban az időben minden más volt. Mustafa Herceg életben volt. Ma teljesen más a helyzet. Hercegeim mindketten egyek számomra!” Rüstem: „Persze, ez egy más világ. De képtelenség, hogy ne válassz oldalt magadnak! Előbb vagy utóbb magad is belátod.” Hürrem: „Soha Rüstem!!!! Soha!!!”
Amasyában Süleyman lábát az orvos kezeli. Süleyman: „Gondoskodásod alatt fájdalmaim csökkentek. Nagyon nagyot tettél, Ferhat Aga! Kérj tőlem, amit csak akarsz!” Ferhat: „Azon túl, hogy veled lehetek, méltóságos Királyom, mi mást kérhetnék? Az Úr adjon neked egészséget és boldogságot!” Süleyman: „Úgy legyen! És neked is, Ferhat Aga… Mennyi ideje vagyok távol a fővárostól?” Ferhat: „Ebben a hónapban lesz két éve, Nagyuram.” Süleyman: „Két év! A múltban, a nép a győzelmeinket ünnepelte, mikor visszatértünk a háborúból. Most távol áll tőlem mindenféle izgalom és öröm… Egykor verseket írtam, hogy kifejezzem annak a nőnek a szépségét, akibe beleszerettem… Most meg már nem is jut eszembe.” Ferhat: „Egyszer egy dervis meglátott egy gólyát és egy varjút együtt repülni. Annyira meglepődött, hogy el sem tudta képzelni, mi történhetett. Mint tudod, a gólyák gólyákkal, varjak varjakkal repülnek. A dervist nagyon kíváncsivá tette, és elkezdte őket megfigyelni. Aztán megértette, hogy mindkét madár sérült volt. Hogy rövidre fogjam, Nagyuram, nem a boldogság és a jólét az, ami összehozza az embereket, hanem épp ellenkezőleg: a fájdalom és a keserű pillanatok.” Süleyman: „Üzenj Ali Pasának! Ideje visszatérnem a fővárosba!” Ferhat: „Ahogy kívánod, Nagyuram.”
Hürrem a teraszán: „Megint elmúlt egy évszak. Mindjárt itt a tavasz. Cihangirom nem fogja látni. Ez a tavasz is a Szultánom nélkül telik el.” Sümbül: „Szultánám, Nagyurunk hamarosan visszatér.” Hürrem: „Nem az a lényeg, hogy jelen legyen. Mihrünnissának igaza volt… A tél, aminek sosem lesz vége, csak most kezdődött számomra… Számunkra nem lesz többé tavasz.”
A piacon birodalmi katonák mindenkit átnéznek. Atmaca és Hussain Cavush megússzák a leleplezést. Hussain: „Mibe keveredtük, Atmaca!” Atmaca: „Sinan Pasa megölésével az egész város engem keres.” Hussain: „Rüstem Pasa áll e mögött! Teljes politikai erejét beveti, máskülönben nem látnál itt ennyi embert!” Atmaca: „Attól fél, hogy ő is úgy végzi, mint a testvére. Ismét megszökött a kezeim közül. Talán, még rólad is készíttetett rajzot, és talán még ezer dukátot is felajánlott érted cserébe. Mindegy is. Biztonságos helyre kellene mennünk. Valamit mondanom kell neked.”
Rüstem felkeresi Beyazitot: „Valami fontosat kell neked elmondanom.” Beyazit: „Gyere. Remélem, már jobban vagy.” Rüstem: „Köszönöm, Hercegem. Sinan testvérem halála valóban nagyon megrázott, de most már jobban vagyok.” Beyazit: „Nagyon jól tudom, mekkora fájdalom egy testvért elveszíteni… nagyon nehéz megszabadulni a hatásától.” Rüstem: „A tűz teljesen elemészti lelkem. Amíg nem bosszulom meg, ezt a tüzet nem tudom csillapítani. Mustafa Herceg fegyverhordozója volt, Atmaca. Ő az oka mindennek! Már számos alkalommal tört az életemre. Legutoljára a szemem előtt ölte meg a testvéremet. Amíg el nem veszem ennek az árulónak az életét, nem nyugodhatok! Tisztában vagyok Mustafa Herceg iránti érzéseiddel… És most te is tudhatok, én hogy érzek most… Csillagaink sosem békélnek meg egymással… Sosem jöttünk ki egymással… Talán ez a halál volt a legjobb mindannyiunk számára… Főleg, neked.” Beyazit: „Miket beszélsz, Rüstem Pasa?! Térj már észhez! Ő a bátyám volt!!! Egy fikarcnyit sem érdekel, mit gondolsz! Jelenlétemben nem beszélhetsz így!” Rüstem: „Bocsáss meg, Hercegem! Mély gyászomban átléptem határaimat, de ez az igazság. Mustafa Herceg már nincs itt, és nekünk azonnal cselekednünk kell! Eljött a te napod! Engedd meg, hogy a te oldaladon legyek, ahogy eddig mindig is! Ne fordíts nekem hátat… Ne fordulj el tőlem, mert én lehetek a legerősebb fegyvered utadon a trón felé!”
Közben Atmaca és Hussain találnak egy eldugott helyet a beszélgetésre. Atmaca: „A rumeli lázadás egész nagyra nőtt. Már úton is vannak!” Hussain: „A környék minden falujából és városából csatlakoztak emberek. Azt is mondják, hogy Beyazit Herceg már el is indult, hogy megállítsa a lázadást.” Atmaca: „Mi történt, Hussain Cavush? Mit tervezel?” Hussain: „A legtöbb janicsár még mindig kint van a fronton. És a fővárosi őrség nagy része Beyazit Herceggel fog tartani. Gondokat okozhatnak. Ismételten Rüstem Pasa ellen kell cselekednünk.” Atmaca: „És utána mi lesz?” Hussain: „A palotába kell mennünk, és minden szembe jövő embert le kell kaszabolnunk!” Atmaca: „És ezek után felsegítenéd az ál Mustafát a trónra? Ez az, amit szeretnél? Így ennek sose lesz vége! Rüstemet kell elkapnunk! Egyedül őt! Előbb vagy utóbb, de elkapom! Most mennem kell. Beyazit Herceg vár rám.” Hussain: „Hogy mondod, Atmaca? A katonák, Rüstem, mind téged keres. Honnan veszed, hogy Beyazit Herceg megkíméli az életed? Mi van, ha átad Rüstem Pának? Atmaca! Éppen most tértél vissza a halál torkából! Ne játssz a tűzzel! Nem bízhatsz Beyazit Hercegben!” Atmaca: „Én igenis megbízom benne! Mert Mustafa Herceg is megbízott benne! Most már úgyis túl késő. Ráadásul, üzentem is, hogy megyek.”
Rüstem: „Úgy hallottam, hogy személyesen fogod vezetni a rumeli lázadás elleni beavatkozást.” Beyazit: „Ma vagy holnap indulok. Feltételezem, hamar le tudom törni a lázadást, és visszatérek a fővárosba. Amikor megtudják, hogy egy csalóval állunk szemben, azok, akik szerették Mustafa Herceget remélem, szétszóródnak.” Rüstem: „De még így is nagyon óvatosnak kell lenned. A sosem sejtett szikla még a fejedre eshet. Mint te is tudod, új ellenségeink lettek.” Beyazit: „Mit jelentsen ez? Beszélj világosan!” Rüstem: „Ahmed Pasa közel került Selim Herceghez, ahogy Fatma Szultána is. Szerintem, Sokullu is csatlakozik ehhez a szövetséghez. Amíg ez a helyzet, a jövőd forog a kockán. Hiszen, ha egy Hercegnek nincs támogatottsága a Divánban, akkor jövője sincs.” Beyazit: „És Simiz Ali Aga és Hadim Ibrahim Pasa?” Rüstem: „Ők hűségesek voltak hozzám korábban, de a dolgok megváltoztak. Mostanra talán már Ahmed Pasához hűek. Ne aggódj miattuk, Hercegem. Tudok róluk egy s mást, ami miatt kényszeríthetjük őket, hogy téged szolgáljanak.” Beyazit: „A palota legtöbb magas rangú férfia szorosan kötődik hozzád, nem de? Legalábbis, te nevezted ki őket.” Rüstem: „Igen, de nem tudhatjuk, hogy ez meddig tart, főleg, hogy már nincs Nagy Vezíri hatalmam. Ahmed Pasa már meg is kezdte az emberek elbocsátását.” Beyazit: „Én is téged szeretnélek Nagy Vezírnek látni, Rüstem Pasa. De amíg a Szultán meg nem érkezik, mindegy mit teszünk, minden hiábavaló. Ne lógasd az orrod. Megtaláljuk a megoldást. Most elmehetsz.” Beyazit kimegy a teraszra, miközben üzenetet kap. Elolvassa…
Nurbanu Gazanferrel sétál a kertben: „Hürrem Szultána el akar hallgattatni bennünket. De ez lehetetlen! Az egész Hárem hallott Beyazit Herceg és Hurichihan Szultána házasságáról. A Szultánnak is hallania kell.” Gazanfer: „Szavamra, Szultánám, légy óvatos! Ne avatkozz bele ebbe az ügybe többé! Bármit is teszel, Hürrem Szultána tudomására jut!” Nurbanu: „Micsoda pálfordulat, Gazanfer! Hürrem Szultána már nem a mi oldalunkon áll!” Gazanfer: „De nincs is ellened! Nagyon nem mindegy! Talán hasznos lenne, ha csillapítanád az ellenségeskedést közted és Hurichihan Szultána között.” Nurbanu: „Szóval hagyjam figyelmen kívül a pofont, amit adott?” Gazanfer: „Majd megfizet érte. De most türelmesnek kell lennünk… meg kell várnunk a megfelelő időt… a szél a te kedved szerint fog fújni.” Nurbanu: „És ha ez nem történik meg? Ha a szél iránya nem nekünk kedvez? Félek, hogy a dolgok veszélyessé válnak.” Gazanfer megfogja a karját: „Ne aggódj, Szultánám… A győzelem a tied lesz előbb vagy utóbb… És én melletted állok, és nem engedem, hogy bármi bántódásod essen.” Canfeda érkezik: „Szultánám, Fatma Szultána óhajt látni.” Nurbanu: „Végre számon akarja kérni rajtam!”
Gülfem Hurichihanhoz: „Tudod, hogy miért kérette Fatma Szultána Nurbanu Szultánát?” Hurichihan: „Hátat fordított nekem. Egészen tegnapig úgy nézett rá, mint egy szolgára. De most meg beszélni akar vele. Minden egyes nappal, amit ebben a palotában töltök, megértem, hogy a szüleim miért sétáltak bele saját halálos ítéletükbe.” Gülfem: „Te semmit sem értesz! Fatma Szultánának csak egyetlen célja van: hogy megszabaduljon Hürrem Szultánától és Rüstem Pasától. Minden szükségest megtesz, hogy ezt elérje.” Hurichihan: „Úgy tűnik, te is úgy gondolkodsz, mint ő…” Gülfem: „Fogadjuk el, hogy Hürrem Szultána egyik fia fogja továbbvinni az Ottomán Dinasztiát. Miért ne Beyazit Herceg legyen az? Mustafa Herceg szerette őt, és te hozzámentél!” Hurichihan: „Ez az én egyetlen kívánságom. Nagyon hálás vagyok a támogatásodért!” Gülfem: „El kellene fogadnod Hürrem Szultána támogatását.” Hurichihan: „Hürrem Szultánáét? Az lehetetlen! Gyűlöl engem, ahogy én is őt!” Gülfem: „Szultánám, a dolgok megváltoztak! Neked kell most lépned! Eszembe jut az apád, Isten nyugosztalja… nem barátokban vagy ellenségekben gondolkodott… úgy cselekedett, ami a legnagyobb hasznot hozta számára. Neked is ezt kell tenned. Talán elérkezett Mihrimah Szultánával, és Hürrem Szultánával a békekötés ideje.”
Fatma: „Nagyon szerencsétlen helyzet két testvért ellenségként látni. Beyazitnak is nagy katasztrófa Selimet elküldeni… Mikor meghallottam, olyan volt, mintha fejbe lőttek volna!” Nurbanu: „Mi is ledöbbentünk…” Fatma: „Beyazit erejét az anyjából meríti, máskülönben nem tett volna ilyet.” Nurbanu: „Kétlem, hogy Hürrem Szultánának bármi köze lenne ehhez. Mindkét Hercegét egyenlően kezeli. Allah tartsa itt köztünk örökre!” Fatma: „Ennek ellenére, nem kellene túlzottan megbíznod benne! Ha nem Beyazit oldalán állna, nem próbálta volna annyira eltitkolni ezt a házasságot. És ha el is titkolta, mi jó származik belőle? A végén, úgyis eljut a Szultán fülébe, és akkor Selim egy hatalmas lépést tehet előre! Ahogy én szeretném…” Nurbanu: „Véleményed nagyon értékes számomra. Egy olyan erős Szultána véleménye, mint a tied, bearanyozza utamat.”
A kertben Gazanfer Canfedához: „Mi történt? Miért jöttél vissza? Valami történt a Szultánával?” Canfeda: „Te aztán az elmúlt napokban nagyon beleártottad magad Nurbanu Szultána ügyeibe!” Gazanfer: „Még jó! Ő az én Szultánám! Mi a baj ezzel?” Canfeda: „Láttam, hogy nézel rá! Nem úgy, ahogy egy szolga néz úrnőjére! A tűzzel játszol! Ez a tűz felemészt és hamuvá éget! Az elmúlt évek alatt kialakult jó kapcsolatunkra tekintettel, nem szólok egy hangot se! Bármit is érzel, űzd el a szívedből! Máskülönben, senki sem védhet meg téged!”

2.rész

Beyazit beül Sümbül kávézójába egy csészére: „Hogy megy az üzlet?” Yakup: „A felkelés nagyon nem tett jót az üzletemnek! Több nap be is kellett zárnom! Nem tudom megvárni, míg a janicsárok visszatérnek!” Ekkor Beyazit meghallja, miről beszélgetnek a szomszédos asztalnál: „Ha Beyazit Herceg vért ontott volna, akkor láttál volna igazi lázadást! Akkor csúsztak volna ki a dolgok a kezünkből! Minden követ megmozgattak volna!” „Milyen igaz! Tényleg jól hűtötte le az indulatokat! És még ellenségeket sem szerzett magának! Ő egy nagyon okos és bátor Herceg!” „Igen, egyetlen hátránya, az anyja! Bárcsak ne annak az orosz boszorkának lenne a fia!” Ekkor csatlakozik hozzá Atmaca: „Miután embereid még nem kaptak el, úgy tűnik, nincs szándékodban fejemet venni… legalábbis még…” Beyazit: „Ez csak rajtad múlik, és azon, mit mondasz. Először is hallani akarom, mit mondasz, hisz te vagy az, akiben a bátyám a legjobban megbízott.” Atmaca: „Azon az éjszakán, mielőtt a Szultán feláldozta Mustafa Herceget, valamire megesketett… veled kapcsolatos… Érezte, de legalábbis észrevette, amit mindenki más is érzett… Azt mondta, hogy ha el kell mennem ebből a világból, akkor állj a testvérem, Beyazit Herceg mellé. Azt akarta, hogy melletted legyek a trónhoz vezető utad alatt… Ettől a pillanattól kezdve, feláldozom életemet a tiédért, Hercegem. Becsületemre esküszöm, utolsó lélegzetemig veled tartok.” Beyazit: „Csak természetes, hogy akarok egy olyan katonát magam mellett tudni, mint te, Atmaca. De, hogy lépjünk túl azon, ami a múltban történt? Egy ottomán pasát öltél meg!” Atmaca: „Nem ő volt a célpont, hanem Rüstem Pasa. Mint tudod, igen nagy szerepe volt Mustafa Herceg halálában. Nem hagyhattam annyiban!” Beyazit: „Miután hű akarsz lenni hozzám, és mellettem akarsz szolgálni, máris megkapod első parancsomat. Tartsd magad távol Rüstemtől… Szükségem van rá.” Atmaca: „Kérlek, ne kérd ezt tőlem, Hercegem! Egyetlen gyógymódja van a szívemben keletkezett fájdalomra, ha látom őt meghalni!” Beyazit: „Már elmondtam, amit el kellett. Vagy szétválnak útjaink, vagy együtt rántunk kardot ellenségeimmel. Tied a döntés.”
Visszatérve a palotába Lala már várja Beyazitot: „Hercegem! Nagyon veszélyes kimenni az emberek közé ilyen egyszerű ruhában! Főleg a körülmények tekintetében! A lázadással kellene foglalkoznod, ehelyett a bazárban járkálsz!” Beyazit: „Dolgom volt… Nem kell neked beszámolnom!” Lala: „Tudom. Tudom, hogy Rüstem Pasa legfőbb ellenségével voltál. Hogyan találkozhattál Sinan Pasa gyilkosával?” Beyazit: „Süket vagy?! Nem tartozom neked beszámolással! Nagyon jól tudom, mit csinálok! Ha az én oldalamon akarsz állni a trónért folytatott küzdelemben, szedd össze magad! Ne vitatkozz a döntéseimről és kezeld a titkaimat sajátjaidként!”
Hürrem belép Selim szobájába. Selim: „Miért jöttél?” Hürrem: „Ideje, hogy visszatérj tartományodba, Saruhanba.” Selim: „Beyazit küldött? Ő akar innen elküldeni?” Hürrem: „Aggaszt, hogy mennyire különbözőek vagytok! Azért kellene visszatérned, hogy megnyugodjunk egy kicsit.” Selim: „Te tényleg elhiszed azt, amit mondasz?! Amíg mögötte állsz, a szakadék közöttünk egyre csak nőni fog! Azt hiszi, hogy nem vagyok eléggé rátermett ellenség! De téved. Nem tervezem, hogy túl korán a sírba lépek, mint a testvéreim.” Hürrem: „Azok, akik azért imádkoznak, hogy nekem rossz legyen, most boldogok miattatok. Megkapták, amit akartak. Mindkét fiam ellenségnek látja a másikat.” Selim: „Én nem akartam, hogy így legyen.”
Kara „haza” érkezik. Fatma már egy romantikusan megvilágított szobában várja. Kara: „Minden éjjel így fogsz rám várni?” Fatma: „Ez úgy hangzott, mintha nem örülnél.” Kara: „Épp ellenkezőleg! Nagyon is örülök! Habár, úgy érzem magam, mintha álmodnék.” Fatma. „Intelligens és erős férjem van! Olyan szerencsés nő vagyok! Megadom az engedélyt, hogy tedd a köteless…” … Fatma: „Miért nem ment már el Beyazit Herceg lenyomni a lázadást? Talán gyanakszik?” Kara: „Szándékosan lassú… Egyáltalán nem lelkesedik érte. Ha ezt Nagyurunk meghallja, gyűlölete Beyazit felé irányul.” Fatma: „És még a házasságáról is tudomást fog szerezni.” Kara: „A dolgok nagyon összekuszálódtak…” Fatma. „Bárcsak láthatnám Hürrem arcát, mikor ez megtörténik! Lángolni fog a dühtől!” Kara: „Felejtsük el végre ezt az egész ügyet… Egész nap csak rád gondoltam… Most én lángolok!”
Hürrem: „Maradj addig, míg a Szultán meg nem érkezik. De addig is, vess véget a köztetek lévő ellenségeskedésnek!” Nurbanu ekkor érkezik: „Elnézést, Szultánám. Nem tudtam, hogy itt vagy.” Hürrem: „Már úgyis megyek.” Amint kilép, Nurbanu: „Miről beszélgettetek?” Selim: „Megkért, hogy menjek el… De én nem megyek sehova, amíg a Szultán meg nem érkezik. Beyazit amúgy is a saját végzete felé halad, és az anyám nem fogja tudni megállítani. Meglátod.”
Beyazit és Hurichihan az ágyban. Beyazit: „Az emberek még mindig a házasságunkról beszélnek?” Hurichihan: „Egy lány sem mer mondani semmit… Mindenki fél Hürrem Szultánától. Nagyra értékelnek az emberek, az anyád, a sereg… Te vagy a legértékesebb az életemben! Hallottam, hogy egyszerű ruhában mentél ki a palotából. Együtt is megtehetnénk, mint ahogy régen!” Beyazit: „Szerinted visszahozhatjuk azokat a napokat?”
A következő jelenetben Selim Karával és Sokulluval beszélget. Selim: „Minden összekuszálódott. Vajon a nyomok elvezetnek hozzánk?” Kara: „Nem kell aggódni. Mindent kézben tartunk Lutfi Celebivel, az írnokkal. Egy millió aranyat kaptunk Egyiptomból, amit nem fog feljegyezni a kormányzati dokumentumokba. Így Beyazit Herceg sokkal nehezebb ellenféllel találja szembe magát, akit nehezebb lesz legyőznie.” Sokullu: „Beyazit Herceg nem veszi őket komolyan. Azonban, az utolsó jelentések szerint, a lázadás erőssége rohamosan nőtt. Több ezer katona jött össze Varnából és Silistrából, valamint több dervis is csatlakozott hozzá.” Kara: „Ha továbbra is ennyire könnyedén veszi őket, erősebbek lesznek, mint tízezer katona!” Selim: „Ha az, amit csinálunk, kitudódik, nekünk végünk! Bárcsak ne lenne erre szükség! Legszívesebben megvárnám, mi lesz a következő lépése, de nyilvánvaló, hogy nem fog megállni.”
Az erdőben Beyazit és Atmaca találkoznak. Beyazit: „Na? Meggondoltad magad?” Atmaca: „Téged szolgállak. Életemet és fejemet áldozom, hogy elérd utadat.” Beyazit: „Helyesen döntöttél, Turgul Bey. Ha Allah is úgy akarja, hogy én veszem át a trónt, megesküszöm neked, hogy személyesen nyújtom át neked Rüstem fejét.”
Süleymant látjuk és kíséretét, amint Isztambul felé lovagolnak. Süleyman: „Most nem a gyógyulás ideje van. Nem fog minden seb begyógyulni.” Hürrem: „Évszakok múlnak. Egyik év múlik a másik után és mindig valami új kezdődik. Ebből a sebből nem áll el a vérzés. Minden egyes nap… az első naptól fogva…” Süleyman: „Ugyanaz a Süleyman vagyok, aki elindult útjára? Ugyanaz az ember? Az ember, aki két fiát is eltemette?” Hürrem: „Tudom, hogy erre nincs gyógymód. Tudom, hogy egy sötét kő vette át a szívem helyét. Számomra nem létezik többé boldogság vagy szerelem.” Süleyman: „Mostantól megfogalmazhatatlan súly nehezedik a szívemre… egy tőr, melyet nem tudok kihúzni… egy mély nyíl, mely minden egyes nap lassan mérgezi szervezetem. És azoknak, akik még életben vannak, pokol költözött a szívükbe. Látom az újonnan rövidre vágott virágokat, és eszembe jut az ősz… Életet látok, és eszembe jut a halál… eszembe jut, hogy minden gyönyörűség véget ér egyszer.” Hürrem: „Oh, milyen fájdalmas látni a kert virágait elhervadni és elszáradni! Most mindketten egy gyümölcsöző és szeretettel teli élet telét éljük.”
Süleyman hazaérkezik. Szobájába érve: „Lokman Aga! Hívd ide Ahmed és Mehmet Pasát, hogy számoljanak be, mi történt a palotában! Hol van Ferhat Aga?” Lokman: „Fahriye Kalfához ment, hogy informálja érkezésedről.”
Hürrem: „Szóval, újabban téged tart maga mellett a Szultán! És téged jelölt meg vezető számvevőjének… Mondd, hogy van? Mit csinált távol tőlem?” Ferhat: „Mint tudod, az események miatt nagyon összetört. De szerencsére az egészsége rendben van.” Hürrem: „Allah óvja őt! Elmúlt már a gyerekei elvesztése miatt érzett fájdalma?” Ferhat: „Lehetséges ez? Hogy múlhatna el egy ekkora fájdalom? Főleg, hogy saját magát okolja érte. Ezek olyan esetek voltak, melyek gyásza soha nem múlik. A szívben megnyílt a seb és folyamatosan vérzik… soha nem fog összeforrni. Ilyen állapotban van a Szultán és biztos vagyok benne, hogy te is.” Fahriye: „Mi ez a vakmerőség, Ferhat Aga? Ne feledd, hogy előtted egy Szultána van!” Hürrem: „Ferhat Agának igaza van. Ennek a fájdalomnak sosincs vége. Hogy nézzünk egymás szemébe? Fiaink arcát fogjuk látni minden alkalommal! Nem Cihangir arcát fogom látni az ő arcában? És ő nem Mustafáét az enyémben?” Ferhat: „Urunk, ki fájdalmat adott, meghozza szívünk enyhülését. De nem csak fájdalmat fogtok találni egymás tekintetében, hanem vigaszt is. Boldogság és szomorúság, mindkettő összehozza az embereket.”
Atmaca egy fának támaszkodik, mikor egy pár ember elhalad előtte. Aztán hirtelen kardot rántanak. Uveyl: „Meg ne próbáld! Te vagy Atmaca?” Atmaca: „Igen. Uveylt keresem.” Uveyl: „Ki vagy te? Honnan ismered Uveylt?” Atmaca: „Hussain Cavush üdvözletét hoztam. Azt mondta, hogy ha csatlakozni akarok a felkeléshez, téged keresselek.” Uveyl: „Értem. Rendben! Nagyszerű! Akkor megtaláltad. Mustafa Herceg Nagy Vezíre vagyok. Szóval, csatlakozni akarsz hozzánk?” Atmaca: „De előbb még szeretnék találkozni Mustafa Herceggel. Miután olyan szóbeszéd járja, hogy ő egy csaló.” Uveyl: „Az Rüstem Pasa hazugsága! Az az ember, akivel szövetséget kötöttünk, minden bizonnyal Mustafa Herceg. És hogy merészelsz így beszélni?” Atmaca: „Régebben én is Mustafa Herceg seregébe tartoztam. Pont ezért, megtiszteltetés lenne számomra találkozni vele. Ötszáz lovas tartozik parancsnokságom alá, de anélkül, hogy biztos lennék személyében, nem akarom őket bevonni a lázadásba.” Uveyl: „Miután harcoltál mellette, várj. Beszélek vele, aztán tudatom veled.”
A palota kertjében Gazanfer: „Hercegem! A Szultán szeretné tudni, mi történt a palotában a távolléte alatt. Ezért az összes pasát magához kérette jelenteni.” Ekkor érkezik Hürrem: „El ne áruld neki Beyazit házasságát!” Selim: „Hogy ne mondhatnám el, hiszen innen is elküldött?!” Hürrem: „Légy észnél. Én nem ellened vagyok, de ha te elmondod a titkát, akkor minden megváltozik!”
Süleyman szobájában Kara és Selim. Kara: „Beyazit Herceg már elég rég elment, hogy leverje a lázadást.” Süleyman: „Fejlemény?” Kara: „Mi sem értjük, de még nem tett semmit. Az Edirnei Palotában várakozik.” Süleyman: „Azt parancsoltam neki, hogy törje meg a lázadást, nem azt, hogy üljön a palotában! Miért nem teljesíti a parancsaimat?!” Sokullu: „Ezzel fejezi ki a határozatlanságát… Feltételezem, vérontás nélkül próbálja elintézni az ügyet, épp úgy, ahogy itt Isztambulban is megállította a felkelést.” Süleyman: „Ki merészel a parancsaim ellen szegülni?! Azonnal vezényeljetek ki janicsárokat és törjétek le a lázadást! És részvétet ne is mutassatok!” Sokullu: „Ahogy kívánod…” Selim: „Nagyuram, én csak azért jöttem, hogy megcsókoljam áldott kezed! Allah tartson itt közöttünk örökké!”Távoznak a szobából. Kara: „Hercegem! Miért nem említetted, hogy akart kidobni Beyazit Herceg a palotából?” Sokullu: „És ott van a házasság ügy is…” Selim: „Mindennek meg van a maga ideje. Először hagyjuk, hadd birkózzon meg Beyazit a lázadással, és aztán jöhet a többi ügy is. Ezek fogják adni az egész sava-borsát!

3.rész

Edirnében Atmaca: "Mindannyian megbolondultak! Ha megtámadjuk őket, csomó ártatlan ember hal meg!" Beyazit: "A következő lépések nagyon fontosak. Leverem a lázadást, teljesítem apám parancsát, és bejelentem mindenkinek, hogy átveszem Mustafa bátyám helyét."
Hürrem: "Hogy történhetett meg ez? Hogy küldhette oda Sokullut?" Selim: "Beyazit nagyon lassan cselekszik. Ahelyett, hogy szétverné a lázadást, jól érzi magát az Edirnei Palotában... És, amikor ez a Szultán tudomására jutott, természetes, hogy nagyon mérges lett." Hürrem: "És te nem mondtál semmit? Nem védted meg az öcsédet?" Selim: "Csendben maradtam, anya. Mert ha kinyitottam volna a számat, nem szépeket mondtam volna. Teérted tettem." Kopognak, Sümbül érkeznek: "Szerencsétlenség, Szultánám! Szerencsétlenség!" Hürrem: "Mi történt már megint, Sümbül?" Sümbül: "Hurichihan a Szultán elé járult! Az a lány, aki vele volt azt mondta, hogy fel akarja fedni a Szultán előtt házasságát Beyazit Herceggel!" Hürrem: "Akkor ez a nő elvesztette az eszét!!! Négy oldalról támadják a gyerekemet!!! Ha ebben a te kezed is benne van, esküszöm neked, semmi sem menthet meg haragomtól!!!" Selim: "Meg fogod bánni, amit az imént mondál anyám, mert nekem ehhez semmi közöm." Hürrem elviharzik.
Süleyman: "Lokman Aga! Mit akar Hurichihan Szultána?" Lokman: "Nem tudom, Nagyuram. Annyit mondott, hogy fontos ügyről van szó." Süleyman: "Akkor bejöhet." Süleyman maga mellett kínálja hellyel. Hurichihan: "Tudom, nem akarod, hogy itt legyek. A legrövidebb időn belül elhagyom a palotát, de előtt van valami, amiről tudnod kell. Igazából, már a kezdetén el kellett volna mondanom. De nem tehettem... nem tudtuk elmondani. Én vagyok a hibás... én akartam, hogy a Herceg ne mondja el. Mert féltem. Attól féltem, hogy baja esik... miattam." Süleyman: "Minden bárány a saját lábán lóg. Hurichihan, te is hibás vagy persze, de aki nagyobbat hibázott, az Beyazit... Annyiszor figyelmeztettem, de nem tisztelte szavaimat." Hurichihan: "Te..." Süleyman: "Azt hitted, hogy hozzámész és én nem tudom meg? Így gondoltad?"
Hürrem a folyosón Mihrimahhoz érkezik: "Hallottad mi történik? Mindent el fog mondani!" Mihrimah: "Anya, várj! Én küldtem!" Hürrem: "Mégis mit képzelsz, mit csinálsz?!" Mihrimah: "Jobb ez így... ha nem ma, akkor holnap fog a Szultán mindent megtudni." Hurichihan ekkor jön ki a Szultán szobájából. Mihrimah: "Hurichihan! Mi törtétn? Mit mondott a Szultán? Beszélj!" Hurichihan: "Ok nélkül aggódtunk... Nagyurunk már rég tudja..." Hürrem: "Ahh!!! Selim!!!" Hurichihan: "Nem ő, Szultánám... Nagyurunk már tudja egy ideje... Amikor a háborúban járt, akkor szerzett tudomást róla."
Ál Mustafa: "Beszélj, Uveyl Pasa!" Uveyl: "Hercegem! Találkoztam Akinci Bey-jel (ez az első lovas rangja... Atmacára utal). Csatlakozni kíván hozzád ötszáz emberével." Ál Mustafa: "Nagyszerű! Az Akincik még több erőt adnak nekünk! Arany érkezett a fővárosból. Azt mondják, Beyazit testvérem küldte." Uveyl: "Beyazit Herceg az Edirnei Palotában van. Nem fog beleavatkozni az ügyünkbe. De Hercegem, ez az Akinci Bey, akiről beszéltem... feltételei vannak, mielőtt csatlakozik hozzánk." Ál Mustafa: "Ki merészel feltételeket szabni nekem?!" Uveyl: "Azt mondta, korábban találkoztatok már, együtt harcoltatok, és meg akar bizonyosodni, hogy az vagy, akinek mindenki hisz."
Beyazit és Atmaca együtt edzik magukat kardvívásból. Beyazit: "Mikor mész?" Atmaca: "Hamarosan. Meglátjuk, milyen híreket kapunk a lázadóktól." Beyazit: "Az ál Mustafa nem fogja felfedni magát előtted, Atmaca. El akar majd futni előled. Éppen ezért, veled tartok." Atmaca: "Lehetetlen, Hercegem! Nem tehetünk ki téged veszélynek! Körültekintőek kell cselekednünk." Beyazit: "Selim Herceg mindent el fog követni, amit hatalmából tenni tud, hogy rossz színben tüntessen fel a Szultán előtt. Be fog vetni minden trükköt. Hogy megküdjünk vele, személyesen szolgáltatom át az ál Mustafa fejét a Szultánnak. Így a Szultán megértheti, mi a különbség köztünk. Érted?"
Süleyman nem tud aludni, és Cihangir szobájában megy. Hürremet találja ott, aki rögtön felébred, mikor meghallja a nevét. Hürrem: "Süleyman... Bocsáss meg, nem hallottam, hogy jöttél. Te sem tudsz aludni? Milyen szomorú, nem igaz? Semmit nem tudunk kiradírozni az emlékezetünkből, ami a múltban történt. Bármi történt, soha nem felejtük el. Úgy repkedünk a tűz körül, mint egy lepke." Sülyeman: "Milyen tűz, Hürrem? Ez fájdalom, amit gyermekünk elvesztése miatt érzek." Hürrem: "Csak te értheted meg a fájdalmamat, és én a tiédet. Azt mondják, hogy akik édesanyja meghal, egyedül marad a világban. Őket árváknak nevezik... De mi a gyerekünket vesztettük el... Velünk mi lesz? Ki tudja leírni fájdalmunkat és minek hívnának minket?"
Sokullu megérkezik Edirnébe. Az egyik birodalmi őrrel, Ramazan Agával találkozik. Sokullu: "Beyazit Herceg itt van?" Ramazan: "Nem, Pasa. Elment, nem mondta, hová." Sokullu: "A sereg álljon készen! A Szultán parancsára le kell vernünk a lázadást." Ramazan: "Nem várjuk meg a Herceget?" Sokullu: "Erre nincs szükség. Már így is rengeteg idő elment."
Atmaca és Beyazit várják a lázadókat. Beyazit: "Meg tudom őket győzni?" Atmaca: "Nagyon remélem, Hercegem."
Süleyman a teraszán ül, mikor Lokman bejelenti Mihrimaht. Leül mellé: "Nagyuram, hidd el, azt sem tudom, hol kezdjem? Azóta, hogy utoljára láttuk egymást, egyik bajt követte a másik! Szeretteink elvesztése felégeti szívemet. Mustafa bátyám, Cihangir... Mindketten annyira hiányoznak! Bocsáss meg!" Süleyman: "És mint mindenki más, engem hibáztatsz mindenért, ami történt, ugye?" Mihrimah: "Soha, Nagyuram! Egy percre sem hibáztatlak! Soha nem is foglalk! Ki merészelne? Te a világ ura vagy! A kislányom, Humashah egyre többet kérdez rólad. Szeretne látni." Süleyman: "Jöhet, amikor csak akar. Hogy van? Jól?" Mihrimah: "Allahnak hála, jól van. Egészsége rendben, csak mostanában nagyon szomorú... nem találkozhat az apjával. Tudod, biztonságunk érdekében, külön kellett válnunk." Süleyman: "Még a nevét sem akarom hallani, Mihrimah. Nem felejtem el, mit tett a táborban." Mihrimah: "Apa, Rüstem hűséges szolgád. Megakadályozta, hogy a janicsárok fellázadjanak. Csak meg akart védeni téged, ez lenne a hibája? Te magad is láthattad, már két éve számkivetettként él. Nagyuram! Én és a lányom, mindketten szomorúak vagyunk! Csak Allah tudja megmondani, mi mindenen mentünk kereszül, amíg nem voltál itt!" Süleyman: "Légy hálás, hogy nem vettem el az életét a táborban!" Mihrimah: "Nagyuram... kérlek, légy igazságos! Eddig a napig, Rüstem azt tette, amit te akartál. Te is tisztában vagy az igazsággal... ha nem veszed el Mustafa életét, ő vette volna el a tiédet!" Süleyman megpaskolja lánya arcát, majd szobájába küldi. Mihrimah: "Apa?" Kezével int, hogy távozzon.
Megérkeztek az emberek Beyazithoz és Atmacához. Atmaca: "Uveyl Pasa! Elviszel minket Mustafa Herceghez?" Uveyl: "Mustafa Herceg nem óhajt olyanokat látni, akik nem bíznak benne." Atmaca: "Persze, hogy nem akar fogadni, hiszen akkor kiderülne, hogy hazudik! Nincs bátorsága!" Beyazit emberei előjönnek rejtekhelyükről, és Beyazit előlép: "Ez az áruló csaló szennyfolt Mustafa Herceg nevén! Bolonddá tesz benneteket! Szomorú, de Mustafa Herceg már nem él!" Uveyl: "Hazudsz! Hercegünk életben van! Elfutott a táborból és így megmenekült!" Beyazit: "Bárcsak úgy lenne, ahogy mondod, mert akkor a bátyám még mindig élne! Még mindig velünk lenne!" Uveyl: "Azt mondtad, testvéred? Ki vagy te?" Atmaca: "Beszélj tisztelettel! Aki előtted áll, az nem más, mint Őméltósága Beyazit Herceg!" Uveyl: "Honnan tudhatnám, hogy nem vagy az igazi csaló? Honnan tudhatnánk, hogy te tényleg Beyazit Herceg vagy?" Ekkor a Herceg bólint Atmacának, hogy adja át a nála lévő levelet. Beyazit: "Az a levél, amit most a kezedben tartasz, a Szultán parancsát tartalmazza, hogy vegyük mindazok fejét, akik a lázadásban részt vesznek. Nézd az aláírást... onnan láthatod, hogy valódi. Több ezer katona várakozik Edirnében. Ha akarom, egyetlen parancsommal, mindannyiótokkal végeznek! Ha akarom, katonáim itt azonnyomban végezhetnek veletek!" Uveyl: "Ha ez így van, mire vársz még? Miért nem ölsz meg minket?" Beyazit: "Nem akarom azok életét ontani, kik hittek Mustafa Hercegben."
Mihrimah Rüstemmel találkozik: "A Szultán dühe nem csillapodott... nem is tudom, hogy csillapodhatna... Még a nevedet sem akarja hallani." Rüstem: "Már annyi idő eltelt! Azt hittem, kicsit jobbra fordultak a dolgok!" Zal érkezik: "Méltóságos Pasa! Szultánunk megparacsolta, hogy keresselek meg, és vigyelek a színe elé." Rüstem: "Segíts rajtam, Mihrimah, vagy a fejem bánja!" Mihrimah: "Mit mondtam neked az előbb, Rüstem? Megtettem, amit tudtam!" Rüstem: "A testvéremet elrabolták, és megölték. Csendben maradtam. Kidobtak a palotából, de én még mindig nem szóltam semmit. De most! Segíteni fogsz nekem!" Mihrimah: "Nem érted?! A Szultán sokat változott! Ő már másvalaki... akit én nem ismerek! Ne rángass bele saját katasztrófádba! A Szultán nyila még a bátyámat sem kerülte el. Akkor te hogy akarsz megmenekülni? Menj! És fogadd el sorsod!"
Beyazit: "Megbízol bennem, Uveyl Pasa?" Uveyl: "A te utad, a mi utunk, Hercegem." Beyazit: "Nagyszerű! Akkor most elviszel minket ennek az ál Mustafának a táborába, ahol szeméyesen veszem életét! Aztán barátaiddal együtt elmondjátok az igazat, így kegyelemben részesülhettek!" Uveyl: "Ahogy parancsolod, Hercegem!"
Rüstem reszketve lép be a Szultán szobájába: "Nagyuram." Süleyman: "Közelebb." Rüstem: "Nagyuram, mind minden szolgád, örülök, hogy újra láthatlak! Két év telt el, hogy nem láttam áldott arcodat. Végre visszatértél!" Süleyman: "Azt mondtam neked, hogy végső döntésemet a háború után hozom meg. Most, hogy végre itt vagyok, meg kell beszélnünk ezt az ügyet." Rüstem: "Meghajolok magasztos akaratos előtt, Nagyuram. De szeretném, ha tudnád, hogy mindig hűen szolgáltalak. Soha nem árultalak el, és soha nem is foglak. Amit tettem, azt a te boldogságodért, a te jövődért tettem, méltóságos Királyom." Süleyman: "Ha nem Mihrimahról lenne szó, már rég kiadtam volna halálos ítéletedet, Rüstem! Csak Mihrimah kedvéért hagyom meg életedet! Most menj! Nem akarlak látni! Tedd boldoggá Mihrimaht és unokámat, Humashaht! Elmehetsz!" Rüstem: "Ahogy parancsolod, Nagyuram."Rüstem távozik a szobából, Mihrimah kint várja: "Mit mondott?" Hürrem is ott van: "Visszatérhetsz a pozíciódba?" Rüstem: "Milyen pozíció? Épphogy életben maradtam!"
Beyazit visszatér az Edirnei Palotába, és Ramazan Agát keresi. Aga: "Ramazan Aga nincs a palotában, mert Mehmet Pasa érkezett, míg távol voltál, Hercegem. A Szultán küldte ide, hogy verje le a lázadást. Ezrét a sereggel és Ramazan Agával elhagyták a palotát." Beyazit Atmacára néz, és rossz érzése támad...
Kara érkezik a Szultánhoz: "Nagyuram! Jó hírek! Mehmet Pasa sikeresen teljesítette a feladatot! Elkapta az ál Mustafát! Amint meglátták a lázadók seregünket, szétszóródtak! Az ál Mustafa saját embere, Uveyl adta nekünk át. Mehmet Pasa most azokat hajszolja, akik elmenekültek." Süleyman: "Vol ez a csaló?" Kara: "Megparancsoltam, hogy dugják a börtönbe." Süleyman: "Van híred Beyazitról?" Kara: "Nem akartam mondani, de nyilvánvaló, hogy Beyazit Herceg nem igazán fogta fel a helyzet súlyosságát. Tárgyalni akart a lázadókkal és meg akart velük egyezni." Süleyman: "Hogy lehetséges ez, Pasa? Milyen szándékkal akar tárgyalni az én Hercegem az árulókkal?!" Kara: "Nem hinném, hogy rossz szándékai voltak. Talán a tapasztalat hiánya." Süleyman: "Ne védelmezd, csak mondd el, mi történt!" Kara: "Nem akart harcolni azokkal, akik Mustafa Herceget szerették. A végén tíz ezren jöttek össze." Süleyman: "Tíz ezren?! Kik ők, Ahmed Pasa?! Hogy történhetett ez?! Hogyan duplázódhatott meg a számuk ilyen rövid idő alatt?!" Kara: "Nehéz kimondani, mert fel sem fogható... Azt mondják, Beyazit Herceg támogatta őket. Sőt, több láda aranyat küldött nekik." Süleyman: "Mit beszélsz, Pasa?! Hallod is, amit mondasz?! Ki merészeli ilyen váddal illetni az én Hercegemet?!" Kara: "Bocsáss meg, Nagyuram... bocsáss meg... Én egy percig nem hiszem el ezeket a vádakat! Hercegünk soha nem árulna el téged! De... kötelességem jelenteni mindent, amiről tudomást szerzek."
Sokullu Edirnében van, mikor levelet kap a Szultántól. Beyazit a szobájában: "Milyen kár, hogy több ezer ember egy csaló miatt halállal lakolt!" Atmaca: "Többen el tudtak menekülni. Uveyl személyesen adta át az ál Mustafát. Azt mondják, Mehmet Pasa megjutalmazta ezért." Beyazit: "Most már nem kérhetem azok támogatását, akik Mustafát szerették." Sokullu érkezik: "A Szultán azt parancsolja, hogy azonnal menj vissza a fővárosba." Átadja a levelet. Beyazitot sokkolja a levél: "Megvádoltak, hogy támogatom az árulókat? Mi több! Hogy több láda aranyat küldtem nekik?! A Szultán meg akar hallgatni ez ügyben. Sokullu Pasa! Írj választ, hogy csapdába csaltak, és addig nem térek vissza, míg ki nem derítek minden részletet!" Sokullu: "Te tudod, Hercegem, de ha így teszel, akkor azzal elfogadod a vádakat, ami nyílt árulásnak fog tűnni, mert így nem teljesíted a parancsot." Beyazit mérges: "Hogy merészeled megkérdőjelezni parancsomat?! Bármit mondok, teljesítened kell!!!" Atmaca közbeszól: "Hercegem! Beszélnünk kellene erről..." Beyazit kiküldi Sokullut. Beyazit: "Sokullu és Ahmed Pasa mindketten benne vannak! Ők mindketten Selim kutyái! Közösen állították fel a csapdát!" Atmaca: "Észrevettem, Hercegem. Viszont teljesítened kell a parancsot, mivel a helyzet igen érzékeny. Sajnos, Sokullunak igaza van. Ha a Szultán parancsa ellenére nem mész a fővárosba, akkor ezt nyílt árulásnak fogják nézni, és akkor pontosan ugyanazt fogod tenni, amit azok akarnak, akik a csapdát felállították."
Zal bekíséri Süleymant a börtönbe. Mikor az ál Mustafa ránéz, eszébe jut saját fia. Süleyman: "Áruló! Ki vagy te, hogy fiamnak öltözöl? Mint egy Herceg? És úgy viselkedsz, mintha ő lennél?!" Ál Mustafa: "Mustafa Szultán egyszer hal meg és ezerszer éled fel! Mígy Süleyman Szultán egyszer születik, és ezerszer hal meg!" Süleyman: "Fejezzétek le!!! Hogy az egész világ láthassa, hogy ő egy igazi csaló." Süleymanba hirtelen éles fájdalom szúr. Zal megpróbál neki segíteni, azonban a Szultán nekiesik, és fojtogatni kezdi. Nagy nehezen le tudják szedni róla.
Atmaca Sokulluhoz fordul: "Beyazit Herceg visszavonta saját parancsát." Sokullu: "Ki vagy te? És mi a feladatod?" Atmaca: "Akinci Beyként dolgoztam, de most Beyazit Herceg személyi testőreként alkalmaz engem." Sokullu: "Ismerlek valahonnan, de nem emlékszem. Hogy fog dönteni a Herceg?" Atmaca: "Várnunk kell. Meg kell győznöm a Herceget. Addig is, tartsd távol mindenféle kijelentéstől a fővárost illetően. Ha ezt nem teszed meg, újabb ellenséget szerzel maganak, Beyazit Herceget."
Hürrem: "Megvádolták Beyazitot, hogy támogatta az árulókat. Ismerem őt jól. Ha egyszer ezt meghallja, soha többé nem tér vissza." Mihrimah Rüstemnek: "Tenned kell valamit! Ide kell hoznod Beyazitot! Mert a dolgok nagyon gyorsan megváltozhatnak, és a Szultán katonákat küldhet utána!" Rüstem: "Nem tudom, mennyire igaz ez, de Allah bocsássa meg, de a Szultán parancsot adhat Beyazit kivégzésére." Mihrimah: "Ne!" Hürrem: "Azonnal hozd ide a fiamat! Menj Edirnébe! Elvesztettem Mehmetet és Cihangirt! Nem veszthetem el Beyazitot is! Azt már nem élném túl!" Rüstem: "Nyugodj meg, Szultánám. Megteszek minden tőlem telhetőt. Idehozom... de ne feledjétek a mai napot... amíg bajban vagytok, ne feledjétek, ki áll a ti oldalatokon!"
Süleyman a lánya, Raziye Szulátna sírjához megy. Yaya érkezik, és kimérten üdvözli: "Nagyuram!" Süleyman át akarja ölelni, mint bátyját, de ő nem engedi: "Szóval, eljöttél. Eljöttél szerény hajlékomba." Süleyman: "Így fogadod a testvéredet?" Yahya: "Nem tudom, hol van a testvérem? Két évvel ezelőtt Konyában elvesztettem... amikor kivégeztette a fiát."
Közben Atmaca: "Hercegem, vissza kell mennünk! Mihrimah és Hürrem Szultána is téged fognak támogatni! A Szultán biztos nem hiszi el a hazugságokat!" Beyazit: "Ezt épp te mondod, Atmaca? Nem ők ölték meg a bátyámat a szemed láttára? És ha engem is ez vár? Nem! Én nem Mustafa bátyám vagyok! Én nem fogok magamtól a halálba menni, ahogyan ő tette!" Atmaca: "Csak egy dologról feledkezel meg... Nem áll hatalmas sereg mögötted, mint Mustafa Herceg esetében. És nincs is akkora hatalmad! És ha nem mész a fővárosba, a Szultán katonákat küld utánad. Nincs más választásod." Beyazit: "Most menj ki. Egyedül akarok lenni."
Süleyman: "Tisztában vagy azzal, mit mondtál?! Hogy merészeled?!" Yahya: "Ezek a szemek, ezek a kezek, a szíved nem az én testvéremé többé. Az én bátyám könyörületes volt. Volt lelkiismerete és nagy szíve! Még egy hangyát sem volt képes bántani. Azon a napon, nem csak a fiadat, hanem saját magadat is elvesztetted." Süleyman dühösen: "Nem tudod, hogy ezzel mit okozol!" Yahya: "Én már nem félek senkitől, csakis Allahtól." Süleyman: "Lokman Aga! Yahya Efendi ki van rúgva! Nem taníthat többé az iskolában!" Yahyához: "Miután már nem vagyok a testvéred többé, nem akarlak látni." Yahya: "Szeretnék kérni utoljára valamit tekintettel arra a hosszú időre, amit testvérekként töltöttünk együtt." Süleyman: "Mondd." Yahya: "Kérlek, ne bízd másokra Mahidevrant utolsó napjaiban! Gondoskodj vagyonáról!"

4.rész 

Atmaca az Edirnei Palota folyosóján várakozik, mikor Rüstem feltűnik: "Te?! Megöllek!!!" Atmaca: "Most te jössz, Rüstem Pasa!" Beyazit éppen jókor érkezik, szétszedi a két kakast: "Állj! Azt parancsolom, hogy hagyjátok abba!" Rüstem: "Ő a testvérem gyilkosa!" Beyazit: "Atmaca a fő testőröm és a tanácsadóm." Rüstem: "De Hercegem..." Beyazit: "Pasa, most mindent szépen elfelejtesz! Ettől a perctől kezdve, együtt dolgoztok." Rüstem: "Soha! Amíg meg nem ölöm ezt az árulót, nincs nyugtom e földön!" Beyazit: "Ez parancs, Rüstem! Ha velem akarsz tartani, nincs más választásod! Egyikőtöknek sincs más választása!"
Hürrem Süleyman mögött áll a teraszon: "Minden rágalom, amit Beyazit ellen mondank, hazugság. Nyilvánvaló, hogy valaki csapdát állított neki. Azon dolgoznak, hogy az én Hercegemet árulónak állítsák be, aki elárul téged." Süleyman: "Nem titok, hogy hibázott, Hürrem... Megparancsoltam neki, hogy verje le a lázadást, erre ő, úgy döntött, az Edirnei Palotában ücsörög. Aki ezt teszi, tudna másképp is cselekedni." Hürrem: "Meglátod majd az igazságot, Süleyman: Ez egy csapda. Azok, akik ezt felállították, hamarosan lelepleződnek." Süleyman: "Ha ez egy csapda... mondd el, ki állította fel? Ki áll mögötte?" Hürrem: "Mindenki tudja, mi történt az elmúlt két évben. Hadat üzentek nekem, és éppen ezért, meg akarják támadni az én Hercegemet. Megpróbálják hazugságokkal bemocskolni. Kérlek, Süleyman! Ne higgy ezeknek a hazugságoknak! Beyazit a szemed fénye, drága kincsed!" Amikor észreveszi, hogy a férfi nem is hallja, amit mond, utolsó próbálkozásul azt mondja: "Négy fiam volt. Kettőt elvesztettem. Két oroszlánomat eltemettem. Még egyszer nem fogom átélni ezt a fájdalmat! Nem engedem! Bárki... akárcsak a haja szálukat is bántani merészeli... velem találja szembe magát!" Süleyman felé fordul: "Hürrem, most menj a szobádba és csak akkor gyere ismét, ha hívatlak!"
Miután Rüstem és Atmaca lenyugodtak, Beyazit: "Rüstem!" Rüstem: "Sajnos, az ellened hozott vádak nagyon kemények. Anélkül, hogy ne lennél ott személyesen, nem fogod tudni tagadni." Beyazit: "Ahogy feltételeztem, egy nagy szakadékot ástak utamba. De nem fognak belelökni. Összegyűjtik a katonákat és erőt fognak mutatni." Rüstem: "Sose hagyd, hogy az ilyen gondolatok beleférkőzzenek az agyadba, Hercegem. Allah bocsássa meg, de még a falaknak is füle van! Van rá mód, hogy mindent helyre hozz!" Atmaca: "A legkorrektebb az lenne, ha a Szultán elé járulnál. Talán megbüntet, de nem lesz túl komoly." Beyazit: "És ha nem úgy lesz, ahogy mondod? Ha a Szultán parancsot ad a kivégzésemre? Akkor ki fog megvédeni?" Rüstem: "Csak egy ember képes erre... Hürrem Szultána... különben is, az ő kérésére jöttem ide. Azt akarja, hogy azonnal térj vissza a fővárosba, hogy magad számolj be a Szultánnak... Nagyon jól tudod, nem kérdőjelezhetjük meg Hürrem Szultána bölcsességét. Nyugodj meg, ő nem fog a Szultán haragjába dobni!"
Hürrem, Mihrimah és Sümbül Beyazitra várnak. Hürrem: "Azt modtad, jönni fog? Hol a fiam?" Sümbül: "Szultánám, esküszöm, Rüstem Pasa küldte a hírt." Mihrimah: "Remélem, Beyazit jól van." Hürrem: "Csak pozitívan... ebben az esetben nem tudom megmenteni..." Beyazit megérkezik, Hürrem üdvözli. Mihrimah: "Annyira féltünk, hogy nem jössz! Szultánunk örülni fog, hogy nem tagadod meg a parancsát." Beyazit: "Az ok, amiért jöttem, nem a Szultán parancsa volt, hanem mert anyánk ezt kívánta."
Süleyman a szobájában. Lokman: "Kívánsz még valamit?" Süleyman: "Elmehetsz." Előveszi Mustafa gyűrűjét, és eszébe jutnak Cihangir szavai: "Ez a gyűrű Mustafáé volt. Nekem adta. Én nem átadom neked, apám."
Hürrem: "Beyazit, kérj bocsánatot a Szultántól!" Beyazit: "Ne kérdd ezt tőlem, anyám. Nem tettem semmit, ami miatt a bocsánatát kellene kérnem. Lokman! Szólj a Szultánnak, hogy megérkeztem." Hürrem: "Hiszek neked, fiam. Tudom, hogy nem hibáztál, de ettől függetlenül bocsánatot kell kérned! Mit veszítesz vele? Csak két szó: bocsáss meg." Beyazit: "Igen, csak két szó. De ha a Szultán kivégzőosztaggal vár, akkor nem kérek bocsánatot!" Lokman: "A Szultán vár téged." Hurichihan érkezik: "Mi történt?"Beyazit belép apja szobájába. Süleyman hellyel kínálja fiát egy megterített asztalhoz. Önt egy pohár bort, de Beyazit nem tud inni.
A következő jelenetben Selim és Nurbanu Kara szobájába lépnek. Selim: "Beyazit épp most ment be a Szultán szobájába. Szerinted, mi lesz a vége?" Kara: "Nyilvánvaló, hogy Beyazit Herceg hasonló úton halad, mint Mustafa Herceg... titokban nősült, és összeesküvéssel hozták összefüggésbe." Nurbanu: "Arra gondolsz, hogy Allah bocsássa meg, de a Szultán elrendeli Beyazit Herceg kivégzését?" Kara: "Ez is egy lehetőség... Annyi harcmezőn eltöltött év után, megértettem, hogy ez is lehetséges... Amikor valaki elveszi egy másik ember életét, az első a legnehezebb. Aztán az ember egyre magabiztossá válik. Az eleinte jelentkező hezitálás eltűnik és semmivé lesz." Nurbanu: "Ha most rosszul érzed magad, Hercegem, gondolj a másik megoldásra... a saját halálodra."
Süleyman: "Azt mondtam neked, verd le a lázadást." Beyazit: "Ez volt a szándékom. El akartam venni az ál Mustafa fejét, ugyanakkor több ezer ember életét akartam megmenteni. Már nagyon közel voltam, hogy ezt elérjem, csakhogy Mehmet Pasa közbelépett." Süleyman: "Olyan vádakat hallok, hogy titokban támogatod a lázadókat. Mit kívánsz erről mondani?" Beyazit: "Hazugság..." Süleyman: "Az is hazugság, hogy feleségül vetted a húgom lányát?" Beyazit: "Az igiaz..." Süleyman: "Ne hajtsd le a fejed! Nézz a szemembe! Nézz a szemembe! Te szórakozott ember! Hogy merészelsz a hátam mögött cselekedni és bolonddá tenni?! Főleg, miután annyiszor figyelmeztettelek!" Süleyman elveszi Beyazit poharát, és kiissza belőle a bort: "Ha meg akarnálak ölni, akkor a saját étkezőasztalomnál tenném??!!!!" Beyazit: "Bocsásd meg dölyfömet... Csak arra tudtam gondolni, hogy halt meg Ibrahim Pasa és Mustafa bátyám..." Süleyman: "Világos, hogy Mustafa bátyád útján akarsz haladni! Tanulnod kellett volna a végzetéből! Ennek az útnak csak egy vége van: a halál!!!"
Selim, Nurbanu és Kara egy szobában várakoznak. Selim: "Mi ez a nagy csend, Pasa? Már rég híreket kellett volna kapnunk..." Nurbanu: "Hamarosan kapunk, ne aggódj." Selim: "Menj vissza a szobádba, Nurbanu. Törődj a Hercegünkkel." Lokman épp most érkezik: "Hercegem, a Szultán vár téged." Miután Lokman távozik, Selim: "Miért hív a Szultán? Talán rájött, hogy mi is benne vagyunk?" Kara: "Nem, biztosan nem. Nincs bizonyíték rá." Nurbanu: "Remélem, igazad van... Ha kiderül, a te fejed is hullani fog!"
Hürrem nekitámad Selimnek: "Ne merészelj viaskodni a testvéreddel a Szultán jelenlétében!" Selim: "Te sem tudod megállítani, ami történni fog. Többé ne avatkozz bele." Nurbanu is megérkezik, akinek Hurichihan azt parancsolja, távozzon. Nurbanu: "Hercegünk azt akarja, hogy itt legyek." Hürrem: "Egy Szultána áll előtted! Ha ő azt parancsolja, hogy távozz, akkor távozol! Hurichihan, neked is menned kéne."
Selim belép a szobába, és a Szultán Beyazithoz: "Mit tettél Selimmel?! Azért neveztelek ki, hogy gondoskodj a fővárosról. Te meg elküldöd?!" Beyazit: "Biztos vagyok benne, hogy mindent felfújt..." Süeyman: "Nem Selimtől hallottam! Valójában, ő megpróbáltam eltitkolni a hibáidat! Már évek óta figyellek benneteket a dinasztia jövője miatt. Mindig azon gondolkodom, melyikőtök lenne alkalmasabb a trónra... Most már biztos vagyok... Ha Allah is így akarja, azt szeretném, ha Selim követne a trónon. Azt akarom, hogy mindenki tudjon róla, főleg te, Beyazit!"Beyazit beront a saját szobájába, és anélkül, hogy egy szót is szólna Hurichihanhoz, el is viharzik.
Selim és Nurbanu ölelkeznek. Nurbanu: "Szóval, téged tett meg örököséül!" Selim: "Ez egy győzelem... Most már az anyám és Mihrimah is megérti, hogy vegyenek engem komolyan." Nurbanu: "Eljött a te időd. De most még óvatosabbnak kell lennünk. Körültekintőek kell, hogy legyünk azokkal, akik hűségesek Beyazithoz, és nem csak hozzá. Legnagyobb támogadója Hürrem Szultána!

Beyazit a bazárban sétál álöltözékben. Atmacával és Rüstemmel találkozik. Rüstem: "Hercegem, remélem, jó hírekkel jöttél." Beyazit: "Épp, mint Mustafa bátyám, engem is kilöktek a Szultán mennyországából." Rüstem: "Száműzött téged?" Beyazit: "Bárcsak! Bárcsak elvette volna az életem! Annyira ismer! A legnagyobb büntetést adta, amit csak lehetett! Selimet nevezte ki örökösnek. Most már csak egy út létezik számomra... hadat üzeneke Selim Hercegnek... és Süleyman Szultán Hannak! Velem tartotok?" Atmaca: "Utolsó lélegzetemig!" Rüstem: "Allah segítsen rajtunk..."

126.rész leirása

Selim: "Most már csak ketten maradtunk..." Beyazid: "Igazad van.. Milyen kár hogy akiknek meg kellett volna halniuk, még élnek..." Selim: "Ne remélj hiába Beyazit.. Egyikünk marad majd életben és az én leszek." Mihrimah: 'Csak kettőjük maradt életben.. Nem mehetnek háborúba.." Rustem: "Egyikük Ábel, másikuk Káin. Egyikük elbukik, a másikuk életben marad." Mihrunissa: Az én telemnek vége Szultánám...a tiéd csak most kezdődött.." Fatma: "Beyazid a legerősebb a trónharcban. Most ő Hürrem legértékesebb fia. Ha Szelim pártját fogjuk, csak akkor tudjuk bántani Hürremet." Kara Ahmet: "Shehzade Beyazid egy nehéz ellenfél, hogy kiiktassuk, minden előnyt fel kell használnunk.." Nurbanu: 'Shehzade Beyazid feleségül vette Hurichihan Sultant." Hurrem: 'Mi dolgod van itt? Mit keresel itt?" Beyazid: 'Nem ő tehet róla, valaki játékot űz velünk.."
 2. előzetes Beyazit: „Semmi sem vigasztalhat minket. Cihangir volt a legfiatalabb, a legtörékenyebb, az ártatlan közöttünk.” Mihrimah: „A gyász ideje lejárt… Ideje elhagyni a szobát.” Sümbül: „Figyelem! Haseki Hürrem Szultána Őméltósága érkezik!” Mihrünnissa: „Hürrem Szultán! Véget ért számomra a tél… A tied meg most kezdődik.” Mihrimah: „Ti Hürrem Szultána fiai vagytok! Nem harcolhattok egymás ellen! Csak békében élhettek!” Beyazit: „Minden megváltozott.” Selim: „Azt mondtad, nem leszek egyedül… Betartod az ígéreted?”


126. részCihangir temetése zajlik. Sümbül vezeti fel a koporsót cipelő férfiak menetét. Közben Süleyman monológját hallhatjuk: „Emelj fel a mennyekbe ebből a piszkos világból. Lelked örvendezzen. Szellemi sétád már messze… Kiugrottál ebből a világból, ami tele van gonosszal és sötétséggel. Új otthonodat boldogsággal töltötted be. Oh, én lelkem! Ha a testemnek el kell hagynia ezt a világot, ám legyen. Add át az Úrnak. Ha ezt a testet át kell adni a földnek, ám legyen. Neked, egyedül neked szabad élned!” A ceremónia zajlik. Selim és Beyazit az elsők, kik a koporsót cipelik. Süleyman: „Ha eljön halálod órája és az arcod sáfrány színűvé válik, ne légy szomorú. Elkerülsz egy távoli vidékre, ami telis tele van tulipánnal. Ha elhagynak barátaid, és magadra maradsz, ne légy szomorú. Légy az Igazság közeli jó barátja! Ha már nem lesz mit enned, válj magad szellemi kenyérré! Adj erőt az emberek szívének, életének!”Imádkoznak Cihangir lelki üdvéért. Selim: „Részvétem, drága fivérem… Most már csak mi ketten maradtunk.” Beyazit: „Valóban… Először Mustafa bátyánk, most meg Cihangir. Milyen szomorú, hogy azok, akiknek meg kellett volna halniuk, még mindig életben vannak.” Selim: „Ne legyenek hiábavaló reményeid, Beyazit. Egyikünk túléli, és az én leszek.”A nők is imádkoznak. Mihrimah: „Anya, Cihangirt mindenki nagyon szerette… Csak úgy élhetjük túl ezt a fájdalmat, ha szorosan összezárunk… Nincs más választásunk.” Hürrem felkel hirtelen. Mihrimah: „Hová mész?” Hürrem mérgesen: „Hagyj békén!” Mihrimah int Sümbülnek, hogy menjen utána.Közben Süleyman cellájában elmélkedik és imádkozik felváltva.Hürrem kiment az esőbe: „Oh Allah! Vége lesz valaha ennek a fájdalomnak? Enyhül majd ez az érzés? Vagy életem végéig így marad? Oh Allah! Miért vetted el tőlem az én Cihangiromat? A bűneimért? Ha így van, vedd az én életemet is! Igen, elkövettem azokat a bűnöket! Én vagyok az átkozott, a bűnös! Én tettem mindent! Cihangir ártatlan volt! A fiam ártatlan volt! Az én életemet vedd el, ne a fiaimét! Oh én Allahom! Az én életemet vedd el, ne a fiaimét! Az enyémet!!!” Ekkor hatalmasat villámlik.Mihrimah és Sümbül bekísérik Hürremet. Mihrimah: „Mi lesz, ha lebetegszik?” Hürrem: „Hagyjatok magamra.” Fahriye: „Szultánám, engedd, hadd legyen egy kicsit egyedül.” Hürrem bemegy Cihangir szobájába. Sírva végigtapogatja fia holmijait, majd a kaftánján áll meg tekintete. Végül az ágyra kuporodik a ruhadarabot átölelve… Beyazit benéz a szobába, és látja anyja fájdalmát. Becsukja az ajtót, hagyja hadd sírja ki magát. Mihrimah: „Hogy van?” Beyazit: „Mégis hogy lehetne?! Éppen gyászol! Cihangir ágyán fekszik, kaftánjával a kezében. Senki sem vigasztalhat már minket… Cihangir volt a legfiatalabb, a legérzékenyebb.” Selim bólint. Beyazit: „Ő volt a mi ártatlanságunk. Az egyetlen fivérünk, akinek nem kellett aggódnia a trónöröklés miatt. Most már sem ő, sem Mustafa bátyánk nincs közöttük többé. Nem tudom, hogy tudunk ezek után egymás szemébe nézni.” Selim: „Beyazit, te voltál a fő oka annak, hogy Mustafa szövetséget kötött ellenségeinkkel. Ha hibást keresel, akkor nézz magadba.” Mihrimah: „Elég! Miért hibáztatjátok egymást ezen a szörnyű napon?! Ennyire mély lenne a dühötök?! Fejezzétek be, hogy egymást hibáztatjátok! Ti Hürrem Szultána fiai vagytok! Nem harcolhattok egymás ellen! Meg kellene állapodnotok!” Beyazit: „Nem érted, Mihrimah… Minden megváltozott. Elérhető a béke? Előbb saját magadtól kérdezd meg!”Atmaca Sümbül kávézójában: „Hol van Sümbül?” Yakup: „Miért?” Atmaca: „Az egyik szomszédja vagyok.” Yakup: „Visszatért a palotába, így megkaptam a kávézót. Fogyaszd egészséggel!” Atmaca meghallja, miről beszélnek az emberek. „Ennyi lelki fájdalom után még egy szikla is összetörik, így nem is csoda, hogy Cihangir Herceg sem bírta!” „Minden Mustafa Herceg halálával kezdődött! Amíg Rüstem Pasa lélegzik, Mustafa Herceg csontjai nem nyughatnak!” Mikor Atmaca távozik Yakup: „Agám! Nem ízlett?”Sinan pihen. Orvos: „Még nagyon gyenge. Sok alvásra van szüksége.” Rüstem: „Ne legyél felületes. Sajnos, az élete nem lesz ugyanolyan mint előtte, mindig hiányérzete lesz… Mindent meg kell tennünk, hogy rendbe jöjjön… főleg lelkileg.” Orvos: „Megteszem, amit tudok, Pasa.”Sinan felébredt: „Hol vagyok?” Rüstem: „Nyugodj meg. A Márvány Palotába hozattalak. Amíg vissza nem nyered egészséged, itt maradsz. Veled maradok.” Sinan: „Nincs rá szükség. El tudom látni magam.” Nagy fájdalmai vannak. Rüstem: „Tudom, hogy most haragszol rám. Beszélünk róla, de most nem megfelelő az időpont. Előbb meg kell gyógyulnod, és visszanyerned régi erődet.”Selim a szobájában, mikor kopognak. Nurbanu: „Mi történt? Nem vártál?” Selim: „De, csak nem ilyen hamar.” Nurbanu: „Ahogy megkaptam leveled, máris indultam. Azonnal látni akartalak. Részvétem.” Selim: „Nagyon nehéz napok ezek, Nurbanul. Maradj velem.” Nurbanu: „Itt vagyok. Erőt adok neked.”Beyazit Lalája: „Most mindenki nagyon érzékeny. Légy türelmes az emberekkel. Főleg, amíg te vagy a régens. Mert egyetlen rossz lépés is nagy bajokat tud okozni!” Beyazit: „A nagy baj már megtörtént. Ártatlan Mustafa bátyámat feláldozták az anyám és Rüstem hatalomvágya miatt! Cihangir pedig pont miattuk halt bele nagy fájdalmába! Mi rosszabb van ennél?!” Lala: „Nagyon veszélyesek ezek a szavak, Hercegem. Mert mikor Allahot elárulod, nagy szerencsétlenséget küld rád.” Lala átadja Hurichihan levelét. Beyazit: „Hurichihant is hibásnak tartom Mustafa halálban! Ha nem fedte volna fel Mustafa és Mihrünnsisa házasságát, a Szultán nem lett volna rá olyan mérges, hitt volna a saját fiának és akkor nem hitte volna el a vádakat!” Lala: „Igazad van. De ennek a gondolkodásnak nincs értelme. És ráadásul senkinek nem származik belőle haszna. Tudod, hogy éreztem mindig is Hurichihan Szultána iránt. Ha rajtam állna, azt mondanám, hogy írj neki levelet, hogy maradjon Kutahyában, távol a kíváncsi szemektől, mert a helyzet már amúgy is elég komplikált.” Sinan: „Hogy hihetnék neked, hogy bízhatnék meg benned most már? Magamra hagytál! Hagytál meghalni!” Rüstem: „Menni akartam. Már a kardot is magamra vettem. Allah a tanúm rá. Ha elveszítenélek, az nagyon fájna nekem… Hosszú évek után te végre rám találtál! Nem akarlak elveszíteni!” Sinan: „Akkor miért nem jöttél?” Rüstem: „Még a legerősebbeknek is van gyenge pontjuk… az enyém a szerelem. Mihrimah Szultána megállított. Megakadályozta, hogy menjek. Végül ki is derült, hogy az csak egy csapda. Mindkettőnket megölhettek volna! Abban sem voltam biztos, hogy még életben vagy! Sokkal korábban megölhettek volna!” Sinan: „Csinálhattál volna valamit, hogy megments.” Rüstem: „Megtettem! Legmegbízhatóbb embereimet küldtem, hogy mentsenek ki. De nem volt ott senki, ahová mondták, hogy hol vagy. Amikor ezt az üzenetet megkaptam, azt hittem, meghaltál. De Allahnak hála, itt vagy! És jól vagy! Akik ezt tették veled … megtalálom ezt az Atmacát, és személyesen tépem ki a szívét!” Sinan: „Tudod, miért engedett szabadon Atmaca? Hogy minden alkalommal, mikor rám nézel, emlékezz, hogy adtad el a bátyádat.”Nurbanu: „Hogy van Hürrem Szultána?” Selim: „Cihangir halála nagyon mély depresszióba sodorta. Hezitálok, hogy meglátogassam-e.” Kopognak, Mihrimah érkezik: „Épp most találkoztam az unikahúgaimmal és az unokaöcsémmel. Milyen nagyok már! Hogy vagy?” Nurbanu: „Jól vagyok, köszönöm. Épp menni akartam hozzád, hogy részvétemet nyilvánítsam ki. Allah nyugosztalja Cihangirt!” Mihrimah: „Úgy legyen. Gyere hozzám később, de most hagyj magamra a bátyámmal.” Miután Nurbanu magukra hagyja, Selim: „Minden rendben, Mihrimah? Történt valami?” Mihrimah: „Már napok óta foglalkoztat… el sem tudom mondani… mert nem is akarok szembe nézni vele. Nagyurunk… milyen állapotban volt? Hogy birkózott meg Cihangir halálával? És Mustafa elvesztésének a fájdalmával?” Selim: „Összetört… Parancsot adott Mustafa bátyánk kivégzésére, és ha ez még nem lenne elég, még Cihangir is! Ő az, akinek a legnagyobb a fájdalma.” Mihrimah: „És Cihangir? Nagyon szenvedett a végén?” Selim: „Nem. Nem volt fájdalma. Az orvosok ópium szirupot adtak neki. Ezért. Bárcsak tehettem volna valamit, hogy mindezt megakadályozzam! Vagy te is engem akarsz hibáztatni, ahogy Beyazit teszi? A temetés előtt te is ezt üvöltötted… hogy bárcsak én haltam volna meg helyettük! Ráadásul, mindenki előtt! Ha ez így folytatódik, el kell beszélgessek vele.” Mihrimah: „Ne, Selim, ne tedd! Minden ellenére, Beyazit a régens. Nincs más választásod, tisztelned kell… legalább a pozícióját.”Rüstem egy őrtől: „Van híred Atmacáról?” Őr: „Sajnos, nincs Pasám. Talán bujkál, ezért nem találjuk.” Rüstem: „Vess be több embert! Valaki csak megtalálja ezt a kutyát!” Őr: „Nem valószínű, Pasa.” Rüstem: „Hogy érted ezt? Mit beszélsz?” Őr: „Megfenyegettek minket, hogy ne teljesítsük parancsaidat.” Rüstem: „Mit jelentsen ez? Ki volt az?!” Canfeda: „Figyelmeztetnünk kell Gazanfert! Ha valaki meglátja, vagy meghallja, hogy itt van… mindig vannak rossz szándékúak, akik szeretik összekuszálni a dolgokat! Itt minden falnak füle van!” Nurbanu: „Nos, senki sincs, aki láthatná, és ha csak nem olyan nagyon fontos, Gazanfer nem találkozna velem személyesen.” Ekkor Gazanfer pont „elkapja” őket. Egy levelet nyújt át úrnőjének. Nurbanu: „Mi ez?” Gazanfer: „Olvasd el, Szultánám és egyből megérted.” Ekkor visszajátsszák nekünk, hogy miután Lala átadja egy küldöncnek Beyazit Hurichihannak szóló levelét, a küldönc pénz fejében, Gazanfernek adja. Nurbanu gyorsan elolvassa: „Mi történt, és nekünk fogalmunk sem volt róla!” Mosolyogva Gazanfernek: „Szép munkát végeztél.” Gazanfer: „Nagyon jó, ha meg tudlak mosolyogtatni…” Nurbanu: „De még mennyire! Kérj, amit csak akarsz!” Gazanfer: „Nem kérek semmit, csak hogy a társaságodban lehessek, hogy szolgálni tudjalak.” Nurbanu: „Nagyszerű. Hamarosan nagy perpatvar lesz a palotában… így azok, akik Selimet hibáztatták, megfizetnek.”Rüstem Sokullunak: „Az az utasítást adtad a birodalmi őröknek, hogy ne teljesítsék parancsaimat?! Mi folyik itt, Sokullu?! Magyarázatot kérek!” Sokullu: „A dolgok megváltoztak, mint tudod… nem vagy már többé Nagy Vezír.” Rüstem: „Tudatában vagy annak, mit mondtál, ember?! Ki vagy te, hogy ilyen utasítást adsz?!” Sokullu: „Az utasítás nem tőlem származik… hanem Kara Ahmed Pasától. Őt nevezték ki helyedre. Én már említettem neki a szituációt… te úgyis csak ideiglenesen vagy itt.” Rüstem: „Ideiglenesen? Igen? És eljött a te időd… Ahmed Pasa árnyékában azt teheted, amit mindig is akartál. De ne feledd Sokullu, ez az állapot nem tart sokáig és ismét én leszek a Nagy Vezír!” Sokullu: „Remélhetőleg, Pasám. Én is ezt szeretném, de addig is elkerülhetetlen, hogy ne teljesítsem Kara Ahmed Pasa utasításait.” Rüstem: „Én Süleyman Szultán Han veje vagyok. Hürrem Szultána mögöttem áll, úgy ahogy Mihrimah Szultána is. Nem akarom őket bevonni ebbe a helyzetbe, de ha Ahmed Pasa mellé állsz, és az ő útját járod, életeddel fogsz fizetni. Megértettél?! Most parancsold meg, hogy fogják el Atmacát! Ha megteszed, amit mondok, és átadod nekem, talán elfelejtem ezt a tiszteletlenséget, amit az imént mutattál felém.”Mahidevran, Mihrünnissa és Fidan úton vannak a főváros felé. Fidan: „Még jó, hogy az orvosság segített neki elaludni!” Mahidevran: „Miféle szív képes feldolgozni ekkora fájdalmat? Először Mustafa, aztán Mehmet! És még mennyi áldozatot kell még hoznunk? Továbbra is folytasd a kezelését. Talán mire visszatér Algériába, már sokkal jobban lesz.” Fidan: „Neked ne adjak az orvosságból? Megnyugtatna mire Isztambulba érünk.”Selim eszik, mikor Nurbanu megérkezik. Mindenkit kiküld. Nurbanu: „Hercegem! Nem fogod elhinni, amit mondok! Beyazit Herceg feleségül vette Hurichihan Szultánát!” Selim: „Mit beszélsz? Hogy tudtad meg?” Átadja a levelet, és hozzáteszi: „Gazanfernek köszönhetjük! Nem akart ezzel zavarni, míg gyászolsz Cihangir Herceg miatt, ezért fordult hozzám.” Selim: „Nézd! Előbb várjuk meg, az anyám mit mond erre a levélre.” Nurbanu: „Nem, Hercegem. Ha Hürrem Szultánának adjuk a levelet, akkor megpróbálja majd elsimítani az ügyet. Főleg Mihrimah Szultána, aki bizonyára meg is akadályozná, hogy kitudódjon! Beyazit Herceg pedig valószínűleg tagadná. Azt mondaná, nem ő írta a levelet. Nem adhatjuk meg nekik ezt a lehetőséget!” Selim: „Úgy tűnik, forralod valamiben a fejed…” Nurbanu bólint.Nurbanu meghallja Gülfem és Fatma beszélgetését. Gülfem: „Hürrem bezárkózott Cihangir szobájába. Senkit sem látott attól a naptól fogva.” Fatma: „Ez a jutalma arra, amit Mustafával tett. Ezek igazságos napok. Remélem, hogy az elhunytak most megtalálják boldogságukat, amit ebben a világban nem sikerült nekik.” Nurbanu oda megy hozzájuk: „Nyugodjon békében Mustafa és Cihangir Herceg és az Úr óvja meg ezt a házat a további gyásztól.” Gülfem: „Úgy legyen.” Nurbanu meghajol, és távozik. Fatma: „Hogyhogy idejött hozzánk? Ez a nő maga a pusztítás, Gülfem. Ne is nézz a csinos arcára! Tisztában van azzal, hogy a hatalom egyensúlya változóban van.” Gülfem: „Kétlem, hogy valaha is megtagadja Hürrem Szultána parancsát.” Fatma: „Soha nem lehetsz biztos benne.”Egy aga érkezik Ebu Suud levelével, melyben részvétét fejezi ki, és hogy őt is mélyen lesújtja Cihangir halála. Beyazit: „Továbbítsd Ebu Suud Efendinek üdvözletemet és legmélyebb tiszteletemet.” Az aga távozik, és Beyazit egyedül marad Selimmel. Selim: „Megparancsoltad, hogy jó cselekedeteket hajtsanak végre Mustafa és Cihangir nevében. Miért?” Beyazit: „Mindkettő azonos szinten állt a szívemben. A fájdalom is azonos, amit érzek. És így láttam jónak. Nem akarlak hibáztatni semmiért.” Selim: „Te, a fájdalmad és kegyelem!” Beyazit: „Kegyelem? Két bátyám miatt szenvedek, Selim! Egy apró kegyelem nem maradt bennem! Még mindig nem érted?” Selim távozik.

Mihrimah a lányával Hürrem szobájában vannak. Fahriye érkezik, hogy bejelentse, Nurbanu szeretne bejönni. Mihrimah engedélyezi. Nurbanu: „Csak azon tűnődtem, hogy Hürrem Szultána vajon jól van-e, hiszen a hallban sem jelent meg és a Háremben is az állapotáról beszélnek. A fájdalmáról, a gyászáról úgy beszélnek, mintha örülnének neki. Talán Hürrem Szultánának meg kellene jelennie.” Mihrimah: „Ez nem olyan egyszerű. Ő most egy anya, aki az egyik fiát elvesztette. És ha Selim és Beyazit nem harcolnának egymással, talán még békét is találna. Minden Selimen múlik persze.” Nurbanu: „Nem értem, Szultánám.” Mihrimah: „Beyazit lobbanékony. Selim mindig talál valamit, hogy heccelje.” Nurbanu: „Hürrem Szultána a támogatásáról biztosította, hogy nem kell egyedül végigjárnia útját. Vagy te nem ugyanazon a véleményen vagy, mint az anyád, Szultánám?” Mihrimah: „Hogy merészelsz?! Magyarázatot kellene adnom?!” Nurbanu: „Soha, Szultánám.” Mihrimah: „Látom, elkezdtél kombinálni a csinos kis fejedben! Légy óvatos, Asszony! Ne avatkozz bele olyanba, amihez semmi közöd! Te csak tedd a kötelességed! Foglalkozz a gyermekeiddel! Tedd Selimet boldoggá, ennyi elég! A gyásznak vége. Itt az ideje, hogy az anyám kijöjjön abból a szobából!”

2.rész

Süleyman cellájában elaludt, mikor az orvos lép be hozzá: „Nagyuram! Letelt a 40 nap.” Süleyman még utolsó alkalommal körülnéz, majd távozik.

Mihrimah megkéri két fivérét, várakozzanak Cihangir szobája előtt. Mihrimah belép a szobába: „Anya, tudom, hogy amit most mondani fogok, lényegtelen… Életünk hátralévő részében, cipelnünk kell ezt a fájdalmat. De két fiad és gyámoltalan lányod rád vár… hiányzol… Nincs más választásod, minthogy értünk élj!” Behívja testvéreit, majd mindannyian átölelik egymást, pont úgy, mikor még kicsit voltak.

Süleymant bejelentik. Odalép Karához: „Készülődj! Amasyába megyünk.”

Mahidevran megérkezik Isztambulba. Üdvözlés után bemutatja Mihrünnissát: „Algériába fog menni, de addig is itt marad velem.” Gülfem: „Allah adjon nektek erőt!” Mahidevran: „Éppen hogy csak lélegzem. Ahogy én égek, úgy égjenek ők is! Amíg nem veri meg őket is Allah, addig nem tudok aludni, de meghalni sem.” Fatma: „Ez már elkezdődött. Rüstemet visszaléptették és Hürremre Allah a legnagyobb büntetést szabta, elvesztette az egyik fiát.” Mihrünnissa: „Mi van Süleyman Szultánnal? Nem ő volt, aki kivégeztette Mustafát és Cihangirt?” Fatma. „Térj észhez! Hogy merészelsz így beszélni az Ottomán Dinasztia egy tagjáról? Senki tettei nem maradnak büntetlenül. Ha nem ezen a világon, akkor a másikon. Amíg el nem készülnek szobáitokkal, maradhattok velem.”

Sümbül: „Szultánám! Mahidevran Szultána megérkezett a palotába.” Mihrimah: „Mit keres itt?!” Sümbül: „Mustafa Herceg felesége is itt van. Minden bizonnyal Fatma Szultána hívta őket meg, máskülönben nem tudtak volna még belépni sem.” Mihrimah: „Ez volt az utolsó. Biztos azért jöttek, hogy az anyámat hibáztassák.” Sümbül: „Én nem mondtam még meg Hürrem Szultánának! Attól tartok, hogy még rosszabb állapotba kerül. Amúgy sincs túl jól.”

Késő este van. Hürrem még mindig Cihangir szobájában van. Talál egy levelet, elolvassa: „Ha egy nap fájdalom törne rád, ne Allahhoz fordulj segítségért, hanem fordulj a fájdalomhoz, és mondd azt, hogy nagyszerű Istenem van!” Nem sokkal később, Hürrem kijön a szobából. Sümbül jelenti be érkezését. Megérkezik a Hárembe, ahol szembe kerül Mahidevrannal. Közben Mihrünnissa egy tőrt vesz elő ládájából. Kimegy a folyosóra. Eléri a Háremet: „Hürrem Szultána!” Mihrimah: „Anya, menjünk innen!” De Hürrem int mindenkinek, hogy hagyják beszélni. Mihrünnissa: „Szívemben kialudt a fény, Szultánám… Elvetted tőlem szívem választottját, a Hercegemet. Teljes sötétségbe temetett el a fájdalom. Ahogy a véres óceánba fojtottak bele, fiam, Mehmet fogta a kezem. Segített elviselni a szomorúságot és a mély gyászt. Függtem tőle, ragaszkodtam hozzá… De te, Szultánám… őt is elvetted tőlem… Amíg mellettem volt, halvány reménysugár maradt még az életben… újra csicseregtek a madarak és nyíltak a hegyekben a virágok… a rózsák illata mindent körülölelt, mint ahogy most a vér szaga! Te, Szultánám, megváltoztattad az évszakot az életemben! Te indítottad ezt a telet… A forgószél soha nem fog csillapodni! Felkap és mindenen végigsöpör! Mindenkit a saját sorsa felé cipel! Az én telemnek vége, Szultánám. De a tied most kezdődik.” Fogja a tőrt, és a saját nyakához szegezi. Majd egy határozott mozdulattal, elvágja a torkát. 

Süleyman megérkezik Amasyába. Nem szól egy szót se senkihez. Belép a palotába, ahol Mustafa, Mahidevran és gyerekhangot hall. Belép Mustafa szobájába. Az ágyon talál egy tekercset. Elkezdi olvasni: „Segítség! Segítség! A világ e felét lerombolták! A halál angyalai magukkal ragadták Mustafa Hant! Egy nagyszerű embert távolítottak el! Óriási nagy fájdalmat ékeltek be a nagyság és az Oszmán Birodalom közé!” Süleyman: „Lokman Aga! Szólj Taslicalinak, hogy kéretem!”Zal: „Mire vársz?” Nem jön válasz. „Kérdeztem valamit!” Yahya: „Nem felelek egy olyan kutyának, mint te.” Zal: „Vigyázz a szavaidra, Yahya! Ne feledd, nem parancsolhatsz többé, és pozíciódat is elvesszük! Téged is elküldhetlek a pokolba, mint Atmacát!” Lokman ekkor érkezik: „Yaya Bey, az Uralkodó látni kíván. Vigyázz arra, hogy viselkedsz! A Szultán nagyon érzékeny mostanában… természetesen, ha meg akarod tartani a fejed!” Yahya: „Ha Mustafa Hercegre gondolok, túl nagy ára lenne, ha a fejemmel fizetnék érte?”Yahya belép a szobába. Süleyman: „Ezt te írtad?” Yahya bólint: „Arra elegendő, hogy ha valaki elolvassa, csillapítsa vele fájdalmát. Nem tudom, Nagyuram, de bennem ennyi erő maradt, hogy ezt megírjam… Fejet hajtok parancsod előtt. Nem az a sors adatott, hogy katonaként essek el. Így az a kívánságom, hogy költőként haljak meg.” Süleyman: „Írásod nagyon hatásos. Remekül írsz. Úgy tűnik, ez a te utad. Nem tudom, hogyan és mikor veszi el az Úr az életed… de költőként fogsz meghalni. Amíg én élek, senki sem hibáztathat ezért a dicshimnuszért és senki sem büntethet meg érte. Most pedig, menj utadra és ne kerülj többé a szemem elé.” Yahyát meglepik ezek a szavak, de legalább életben maradhatott! Isten veled Taslicali Yahya Bey!

Fatma és Melek a palotán kívül. Melek: „Az emberek nagyon dühösek. Allah óvjon minket! Miért kellett kijönnünk?” Fatma: „Az emberek tudják, mi történt. Nem fognak bántani. Mahidevrannak vissza kell térnie. Megijeszt az állapota. Azt akarom, hogy fejezze be a sírást… ha lehetséges. Remélhetőleg, tudok egy kis friss vizet önteni fájó szívébe.” Melek: „Mégis hogy, Szultánám?” Fatma: „Várj itt.” Fatma tovább megy… Atmacával találkozik: „Szultánám! Már olyan sok idő telt el!”

Rüstem alszik. Mihrimah megy be hozzá, mire felriad tőrével a kezében. Mihrimah: „Rüstem! Most már a tőröddel együtt alszol?! Miközben annyi őr áll az ajtóban?!” Rüstem: „Hogy ki a hűséges, és ki az áruló, nehéz megmondani. Nem vagyok sehol sem biztonságban, Mihrimah. Hogy van Hürrem Szultána?” Mihrimah: „Jobban. Értem, és a bátyáim érdekében megpróbálja összeszedni magát. Remélem, Selim és Beyazit békében maradnak, és így nem esik vissza az állapota. Már csak ők ketten maradtak. Nem fognak harcolni egymással! Kell, hogy legyen más út!” Rüstem: „Nincs más út, Mihrimah. Az út végén a sír van. Az út végén a halál van. Egyik elesik, a másik talpon marad. Az egyik Ábel, a másik Káin. Az idő majd megmondja, melyik fog győzedelmeskedni.”

Atmaca: „Szóval ez azt jelenti, Mihrünnissa Asszony nem bírta tovább. Nyugodjék békében.” Fatma: „Mahidevran Szultána nagyon nincs jól… de legalább erőt merít a fájdalmából. Nagyon nagy a vágya a bosszúra.” Atmaca: „Emiatt már amúgy is találkozni akartam veled. Mint tudod, Rüstem visszatért a palotába. Van híred férjedről, Ahmed Pasáról? Mostanra már el kellett volna küldeniük Rüstemet jó messzire.” Fatma: „Biztos Sokullu akadályozta meg. De mi haszna? Ahmed Pasa előbb vagy utóbb megérkezik a fővárosba, és megteszi a szükséges lépéseket. Szultánunk meg Amasyában van.” Atmaca: „Amasyában? Miért?” Fatma: „Ki tudja? Talán el akart búcsúzni a fiától. Most mennem kell. Még készülnöm kell Ahmed Pasa érkezésére. Ha történik valami, üzenj az új Kerti Palotába. Majd ott találkozunk.”

3.rész

Beyazit Lalával van, mikor kopognak, Kara érkezik. Beyazit: „Üdvözöllek a fővárosban, Ahmed Pasa! Nem mindenkit jelöl ki az Uralkodó a Nagy Vezíri posztra! Gratulálok neked. Hiszem, hogy méltóképpen ellátod e pozíció feladatait.” Kara: „Megtisztelsz. E szavakkal nagy boldoggá tetted Ahmed szolgádat.” Beyazit: „Nagyszerű! Milyen híreket hoztál? Beszélj!” Kara: „Éppen a tárgyalások közepén tartunk a Safavidokkal. Tahmasp komoly engedményeket hajlandó megtenni a béke érdekében.” Beyazit: „Háború? Ez a harc, te is jól tudod azért indult, hogy Mustafa Herceget megöljék, nem Tahmasp ellen irányult! Hogy van a Szultán?” Kara: „Nagyon gyötrelmes napokon ment keresztül. De most már jobban van. Az egészsége is rendben. Személyesen említettem neki, milyen nagyszerűen végezted kötelességed régensként. Nagyon elégedetten fogadta.” Beyazit: „Tud a lázadásról Anadoluban, igaz?” Kara: „Több tartományba eljutott a hír. A bégek majd elintézik. Ezek a lázadások különben sem súlyosak, azonban, ami Rumelinél történik, még fejfájásra adhat okot. Egy szélhámos tűnt fel Selanik térségében, aki katonákat próbál toborozni. Azt mondják, számuk már el is érte az ötezret. Egy szélhámos. Azt mondják, ő egy átlagos janicsár, aki nagyon hasonlít Mustafára. És az árulók, akik bedőlnek neki, csatlakoznak hozzá.” Beyazit: „Mit tanácsolsz?” Kara: „El kell fojtanunk a tüzet, mielőbb nagyobb lesz. Azonnal kivizsgálom az ügyet, és értesítelek.” Beyazit: „Nagyszerű. Most elmehetsz.”Lala aggódva figyeli az eseményeket. Miután Kara távozott: „Oh, Allah! Hercegem! Légy óvatos, hogy mit mondasz! Igaz, hogy Ahmed Pasa Mustafa Herceg barátja volt, de most nagyon nehéz megmondani, hogy kinek az oldalán áll. Szavaid a Szultán füléig is elérhetnek! Allah bocsássa meg! Ebben az időszakban, nem nyilvánvaló ki a barát és ki az ellenség!” Beyazit bólint.

Hürrem nagy csendben van. Mihrimah: „Anya! Ugye most Mihrünnissára gondolsz?” Hürrem: „Mahidevran még a palotában van?” Mihrimah: „Az incidens után az ispotályba vitték. Ott volt egy ideig. Teljesen megzavarodott. Fatma Szultána közbeavatkozott. A szobájába vitette. Most ott alszik nála.” Hürrem: „Már rég el kellett volna mennie… Csak azért maradt, hogy engem bosszantson.” Mihrimah: „Felejtsd el, anya, felejtsd el! Nézz inkább a jövőbe! Nagy veszélynek vagyunk kitéve. Ahmed Pasa megérkezett. Fatma Szultánával van. Nem fog minket békén hagyni. Rüstem Pasának vissza kell térnie a pozíciójába.” Hürrem: „Mihrimah! Ahmed Pasa az állam egyik tiszteletreméltó alakja! És azért, mert Fatma Szultána hozzáment, még nem változtat a tényeken! Amíg nem árt nekünk, nem teszek ellene semmit.” Mihrimah: „Akkor mi lesz Rüstemmel?” Hürrem: „Várunk, Mihrimah. Nem akarok harcolni. Már kemény küzdelmeken vagyok túl. Nagyon elfáradtam… te vagy a legnagyobb megmondhatója ennek!” 

Lala a kertben van, mikor Hurichihan kocsija megérkezik. Hurichihan az egyik agának: „Szólj Fatma Szultánának és Beyazit Hercegnek, hogy megérkeztem!” Lala nagyon meglepődik: „Szultánám! Mit csinálsz itt? Hogy-hogy idejöttél?” Hurichihan: „Úgy tűnik, nem hallottad. A Hercegem meghívott! Azt írta, hogy maga mellett szeretne tudni. Ahogy tudtam, jöttem is!”

Nurbanu csodálja magát a tükörben, mikor Canfeda érkezik. Nurbanu: „Nemsokára megyek. A gyerekek alszanak már?” Canfeda: „Alszanak, Szultánám. Hurichihan Szultána itt van! Láttam, mikor megérkezett!” Nurbanu: „Végre! Tartsd rajta a szemed!” Nurbanu mögött meglátjuk Selimet: „Nagyon boldog vagy!” Nurbanu: „Canfeda most szólt, hogy Hurichihan megérkezett. Nem lennék most Beyazit Herceg helyében!”

Fatma: „Jó reggelt!” Kara: „Hiányoztak már azok a reggelek, mikor melletted ébredek fel.” Fatma: „Nekem az éjszakák hiányoztak, amiket együtt töltöttünk. Annyi idő után most ébredtem fel boldogan… Nagyon megörültem, hogy a Szultán téged jelölt ki Nagy Vezírnek. De ugyanakkor szomorú is… Mert tudod, mostantól veszélyben van az életed…” Kara: „Ne aggódj! Felkészültem rá… kikényszerítettem egy ígéretet a Szultántól.” Fatma: „Hű vagy a nevedhez. De ne bízz benne túlzottan… Légy óvatos! Aki a saját fiát képes megöletni, nem fog megkönyörülni rajtad, akármit is mondasz. Ez az időszak most nem az az időszak, mikor az győz, aki megérdemli. Rüstem nem fog nyugton maradni. Vissza akarja kapni régi pozícióját.” Kara: „Igazad van. Buknia kell, hogy soha ne tudjon felállni.” Fatma: „Először tőle kell megszabadulnunk, mindörökre. Minden egyes levegővétele zsarnokság azokra nézve, akik szerették Mustafa Herceget.” Kara: „Úgy látom, valamit forralsz a fejedben.” Fatma: „Tulajdonképpen, minden mindennel összefügg. Most Beyazit a trón legnagyobb várományosa. Ő az aktuális növendék Hürrem szemében. Allah bocsássa meg, de ha Szultánnal történik valami, ő veszi át a helyét. És így Hürrem és Beyazit uralkodása megkezdődik. És Rüstem azonnal elfoglalja helyét mellettük. Habár, az is igaz, hogy Selim mindenkivel három lépés távolságot tart. Ne figyelj arra, hogy ha meghitt hangulatban találod Hürremmel. Az mind hazugság. Ha befolyásunk alá tudjuk venni, ha Selim mellé állunk, akkor fájdalmat tudunk okozni Hürremnek.”

Beyazithoz bejelentik Hurichihant. A lány boldogan lép be, de csak haragot kap vissza. Beyazit: „Miért jöttél, Hurichihan?! Ráadásul, és azt parancsoltam, hogy maradj Kutahyában!” Hurichihan: „Mit mondasz, Beyazit? Levelet írtál nekem, hogy jöjjek, most meg leszidsz, mert itt vagyok?” Beyazit: „Milyen levélről beszélsz?!” Előveszi neki a levelet. Hurichihan: „Nincs jogod velem kiabálni. Nem azért jöttem, hogy ezt hallgassam.” Beyazit: „Nem én írtam ezt a levelet… ez nem az én levelem.” Ekkor lép be a szobába Hürrem: „Hurichihan?! Miért vagy itt?!” Beyazit: „Hurichihan nem tehet róla. Valaki játszik velünk.” 

Nurbanu és Selim a kertben sétálnak. Selim: „Beyazitot sokkolni fogja, mikor meglátja Hurichihant!. Azon lesz, mitévő legyen.” Nurbanu: „Hamarosan megtudjuk a híreket.” Gazanfer lép hozzájuk: „Ahmed Pasa Nagy Vezír szeretne látni téged, Hercegem.” Selim: „Miről van szó?” Gazanfer: „Nem tudom. Hívassam én ide őt?” Selim: „Nem. Várhat. Majd én megyek hozzá.”Nurbanu: „Mit akarhat tőled?” Selim: „A háború alatt együtt voltunk. Közel kerültünk egymáshoz. Ha választanom kéne, én inkább Karát szeretném Nagy Vezírnek, mint Rüstemet.” Nurbanu: „Jó dolognak tartom az új Nagy Vezírrel foglalkozni. Lehet, hogy keresi majd veled a megállapodás lehetőségét.” Selim: „Lehetséges. Ismeretes, hogy Kara sem tiszteli Rüstemet, mint ahogy én sem.”

Amasyában Süleyman az osztrák követet, Augier Ghislain de Busbecqet fogadja. Busbecq: „Törökök nagy Királya! Azért jöttem, hogy üdvözöljem Méltóságos Süleyman Szultánt és hogy Ferdinánd Király béke üzenetét tolmácsoljam. Ha elfogadnád ajándékainkat, nagyon boldoggá tennél minket.” Pasa: „Mi királyod kívánsága a fenséges Süleyman Szultántól?” Busbecq: „Ha Méltóságod engedélyezné Erdély feletti jogainkat, nagyon hálásak lennénk. Viszonoznánk is minden évben egy szép összeggel.” Pasa: „Néhány évvel ezelőtt erőitekkel bemeneteltetek Erdélybe, azonban nem tudtátok meghódítani. Valóban úgy gondoljátok, hogy ajándékokkal megkaphatjátok, amit háborúval nem sikerült?” Süleyman: „Először térjetek vissza Magyarország területére, amit Szapolyaitól kebeleztetek el. Mit írt a királyotok a levélben?” Busbecq: „Királyunk évszázadokon keresztül tartó békét kíván. És, hogy ez létre jöhessen, azt kívánja, hogy erőitek ne lépjenek be országunk területére többé.” Süleyman: „Jó. Amíg Ausztria nem tér vissza azokra a területekre, melyeket már bekebelezett, addig nem lesz se béke, se nyugalom. Tehát kimondom: hat hónap békességet kaptok, hogy felélénküljetek. Ez alatt a hat hónap alatt seregeim nem lépnek Ausztria területére.” Süleyman távozik. Pasa: „Szultánunk adományozó kedvében van ma.”

 4.rész

Selim találkozik Karával. Üdvözlés után Selim: „A hadjárat eléggé hosszú és fárasztó volt.” Kara: „Igen, Hercegem. Sikerült egy egyezménnyel lezárni. A Szultán utána Amasyába utazott, és onnan fog visszatérni.” Selim: „Jelenléted nagy megnyugvással tölt el bennünket. A Szultán is és én is elégedettek vagyunk veled.” Kara: „Megtisztelsz, Hercegem.” Selim: „Az az érzésem, hogy mi ketten nagyon jól megleszünk. Remélem, nem tévedek.” Kara: „Nem. Az utolsó incidensekből mindannyiunknak tanulnunk kell. Mint ennek a Dinasztiának egy államférfija, a Szultánhoz hű, méltó és érett Herceget látok benned.” Selim: „Örülök, hogy így gondolod.” Kara: „Csakhogy ez nem ennyire egyszerű… Beyazit Herceg nagyon kemény ellenfél. Ki kell használnod minden lehetőséget, hogy előrébb tudj kerülni.” Selim: „Milyen lehetőségekről beszélsz, Pasa?” Kara: „Van egy szélhámos Rumeliben, Mustafának hívják. Azt mondja magáról, hogy ő Mustafa Herceg, és hogy nem halt meg. Nagy erő gyűlhet köré. A Szultán elrendelte, hogy állítsuk meg ezt az embert. Régensként ez a feladat Beyazit kötelessége.” Selim: „Mire gondolsz,” Kara: „Ez a lázadás teszt lehet Beyazit számára. Te is tudod, Beyazit Herceg mennyire érzékeny. Az érzelmei irányítják.” Selim: „Beyazit hirtelen izgatott tud lenni. Gondolkodás nélkül cselekszik. Én meg legalább negyvenszer meggondolom, mielőtt lépek. Én így cselekszem.” Kara: „És ez természetesen a legfontosabb jellemvonása egy hercegnek.”
Fatma üdvözli Hurichihant: „Miért jöttél? És miért nem értesítettél előre?” Hurichihan: „Azért jöttem, hogy részvétemet fejezzem ki. És én sem vagyok boldog, hogy látlak.” Fatma: „Nekem hiányoztál. Csomó mindenről beszélnünk kell.” Hurichihan: „Hát, persze. De előbb meg kell, kérjelek, hogy hagyj magamra. Hosszú volt az út, pihennem kell egy kicsit. De mielőtt még túl késő lenne, szeretném meglátogatni Mahidevran Szultánát.” Fatma: „Természetesen, ahogy jónak látod.” Mikor egyedül marad Melekkel: „Hurichihan valami rosszban sántikál. Figyeld csak meg!”
Hürrem Beyazitnak: „Ha Hurichihan tudja tartani a száját, akkor senki sem fog gyanakodni. Azt fogják hinni, hogy Fatma Szultánát jött meglátogatni. Ha akár egyetlen ember is rájön, akkor mindenki megtudja, hogy elvetted feleségül. És a hír azonnal a Szultán fülébe jut! Éppen ezért, csendben kell maradnunk. Hurichihannak vissza kell térnie Kutahyába, amint lehetséges!” Beyazit. „Hogy találod meg, és veszed rá azt az embert, aki a levelet írta, hogy maradjon csendben?” Hürrem: „Feltételezem, ha Rüstem és Mihrimah erről beszélgettek, akkor valaki kihallgathatta őket. Lala Mustafa nem tehette?” Beyazit: „Nem tartom elképzelhetőnek. Nem merné. Ráadásul, ő volt az, aki figyelmeztetett, hogy tartsam ott Kutahyában. Az ő javaslatára írtam a levelet, hogy maradjon ott.” Hürrem: „Úgy tűnik, valaki ellopta ezt a levelet.” Beyazit: „Selim!” Hürrem: „Lehetetlen! Ha ő lett volna, rögtön hozzám fordul!” Beyazit: „Ne légy ebben ennyire biztos, anyám. Mindent el tudok róla képzelni!” Hürrem: „Hinned kell neki! És el kell felejtened ezt az egész ellenségeskedést a bátyáddal!”
Nurbanu: „Hürrem Szultána el akarja titkolni ezt az egész ügyet Beyazit Herceggel és Hurichihan Szultánával.” Selim nevet egyet: „Ez lehetetlen! Ebben a percben biztos azon tanakodnak, mi tévők legyenek.” Nurbanu: „Meg kellene mutatnunk a levelet a Szultánnak amilyen gyorsan csak lehet!” Selim: „Nem. Nem szabad megtudnia, hogy tőlem ered az egész. Viszont nem vagyok abban biztos, hogy ilyen módon kellene Beyazit ellen lépést tennünk.” Nurbanu: „Most nem szabad veszítenünk. Főleg, hogy te vagy fölényben. Az Uralkodó a szemed előtt ölte meg egyik gyerekét, a másikat pedig a mély fájdalom vitt el… Egyetértek Mihrünnissa Szultánával. Jól tette, amit tett. Ha veled történne valami, én is ugyanezt tenném.”
Hürrem Fahriyének: „Tartsd Hurichihan Szultánán a szemed. Ha valami rosszban sántikálna, akadályozd meg!” Ahogy halad végig a folyosón, Mahidevran jön vele szembe: „Hürrem, még nincs vége! Annyira megátkoztalak, hogy Urunk megkóstoltatta veled, milyen még egy gyermeket elveszíteni! A Pokolban fogsz elégni! A Pokolban a helyed!” Ekkor megpróbálja megfojtani Hürremet. Sümbül érkezik. Megpróbálja őket szétszedni. Mahidevran: „Allah megbüntetett téged! Imádott Szultánod a saját gyerekének a gyilkosa!!! Hallasz engem?! Hallasz?!”
Sümbül: „Most nagyon boldog lehetsz! Itt az alkalom az ünneplésre!” Sokullu: „Soha, valamit félreértettél.” Szólnak, hogy Rüstemet már várja a Nagy Vezír. Rüstem belép a Divánba, majd azt mondja: „Mi van, Pasa? Látni akartál?” Kara: „A Nagy Vezír előtt állsz. Tiszteletlenséged fájdalmas büntetéssel járhat.” Rüstem: „Úgy tűnik, ellenségednek tartasz.” Kara: „Már így is elég ellenséged van. Talán nem kellene engem is rátenned erre a listára. Most fogd a cuccaidat, és hagyd el a Palotát.” Rüstem: „Tudatában vagy annak, mit beszélsz? Hogy merészeled?” Kara: „Megszeged a parancsomat?” Rüstem: „Nem, sosem merném… De a régens és a Szultánánk azt akarja, hogy itt maradjak.” Kara: „Az a fontos, hogy a Szultán mit akar. Amíg meg nem érkezik, addig távol tartod magad a Palotától, mivel nincs itt semmi ügyed. Most menj magadtól, vagy utasítom az agákat, hogy dobjanak ki.” Rüstem. „Az a pozíció, melyet most elfoglalsz, az az én pozícióm! Ma vagy holnap visszakerülök ide, és az lesz az első dolgom, hogy lefejezzelek!” Kara közelebb lép: „Ne tegyél nagy kijelentéseket. Jobb, ha tudod: én is lefejeztethetlek, ha akarom. Most tűnj a szemem elől! Nem akarlak többé látni!”
Mahidevran indulásra készen. Fatma: „Szerettem volna, ha maradsz még egy kicsit, de talán jobb is így neked, távol a palotától.” Mahidevran: „Igazad van. A legjobb, ha Bursába megyek, ahol a fiam is nyugszik.” Gülfem: „Vigyázz Nergisshahra. Ő az egyetlen vigaszunk. Ő mindig segíteni fog neked.” Mustafa sírjára egy ládányi pénzt ajándékoznak. Mahidevran átöleli Fatmát: „Átkaim nem hagyják nyugodni Hürremet. Te meg ne hagyd abba, bármit is tudsz tenni.” Gülfem: „Biztonságos utat kívánok!” Mahidevran még egy utolsó pillantást vet a palotára, melynek a teraszán meglátja Hürremet és Mihrimaht, találkozik a tekintetük, majd beszáll kocsijába és távozik.Mihrimah: „Az egész Hárem az ő átkairól beszél.” Hürrem: „Nem kéne mindent elhinned. Az első nap óta, hogy a palotába jöttem, ez megy. Mahidevrannak sosem volt egy jó imája. Most távozik. És lehetetlen, hogy még egyszer visszajöjjön.” Mihrimah: „Hallottad, hogy mi történt Rüstem Pasával?” Hürrem: „Később Mihrimah.” Mihrimah távozik, és Sümbül lép közelebb: „Már elég hosszú ideje nem írt levelet a Szultán. Nem akarsz kérdezni hogyléte felől?” Hürrem: „Sem én nem vagyok olyan állapotban, hogy levelet írjak neki, sem ő nincs abban az állapotban, hogy válaszoljon nekem. Azzal, hogy parancsba adta a fia halálát, tűzbe tette a kezét. Kitépte saját máját és az asztalra tette! Cihangir elment. Semmi sem lesz olyan, mint azelőtt. Sem nekem, sem neki.” Sümbül: „De végül úgyis a szerelem kerekedik felül…”
Beyazit a teraszon ül, mikor Rüstem Pasát jelenti be az aga. Rüstem: „Hercegem, Kara megparancsolta, hogy hagyjam el a palotát.” Beyazit: „Tudok róla.” Rüstem: „De engedélyezned kell. És ha kiteszem innen a lábam, akkor az árulók elkapnak!” Beyazit: „Ez a Szultán akarata. Talán, még mindig mérges rád. És amíg ez így van, jobb, ha nem teszed még rosszabbá helyzeted. Ne aggódj. Még több katonát rendelek melléd, hogy megvédjen.”
A Háremben a lányok Hurichihanról pletykálkodnak. A Szultána ezt meghallja: „Miről beszéltek? Mondjátok!” Nem válaszolnak, viszont folytatják, hogy Hurichihan és Beyazit összeházasodtak. Aztán Nurbanut látjuk meg: „Gratulálok Canfeda! Lássuk, hogy próbálják ezek után eltitkolni!”
Fatma Melekhez: „Most nézd meg Hurichihanékat!” Melek: „Nem is értem, hogy tudták ennyi ideig titokban tartani!” Fatma: „Biztos Beyazit döntötte el, hogy titokban tartják. És persze féltek attól, hogy bajba kerülnek. Vajon ki fedte fel ezt a titkot?”
Mihrimah búcsúzkodik Rüstemtől: „Nem akartam, hogy ez legyen. Az anyám is tehetetlen.” Rüstem: „Biztos vagyok benne, hogy így van.” Sinan érkezik: „Elkészültünk. Hoztam a saját őreimet is. Plusz még ott vannak azok, akiket Beyazit Herceg rendelt melléd.” Rüstem: „Köszönöm. Jelenléted erőt ad nekem.” Sinan: „Kint várlak.” Rüstem: „Hürrem Szultána most már nem fog tisztán gondolkodni. Bármit is kell tennünk, azt tegyük meg most. Ne feledd! Ha nem kerülök vissza a Nagy Vezíri posztra, Beyazit nem tud trónra kerülni! Sokulluban sem bízhatsz többé, mert ő most már Kara Ahmed Pasa szárnyai alá került!” Mihrimah: „Ők voltak, akik idehozatták Hurichihant?” Rüstem: „Bármire képesek! Ne légy szomorú. Amíg élek, senki sem bánthatja az én családomat!” Rüstem még egy utolsó pillantást vet nejére, és beszáll kocsijába.


5.rész

Fatma: „Miért titkoltad el előttem, hogy hozzámentél Beyazithoz? A háremhölgyektől kell megtudnom?!” Hurichihan: „Ez azt jelenti, kiderült.” Fatma: „Hurichihan!” Hurichihan: „Beyazit akarta! És igaza volt! Bármit megtennék, hogy megvédjem.” Fatma: „Hürrem dühe nem jelent neked semmit?” Hurichihan: „Hürrem Szultána már amúgy is tudta. Már évek óta tudja. Épp úgy, mint én, a Hercegünk kedvéért ő sem mondott semmit.” Kopognak, Melek jön: „Megtudtam, ki leplezte le a házasságot. Canfeda, Nurbanu Szultána kalfája.” Hurichihan: „Engedelmeddel…” És elrohan… egyenesen Nurbanuhoz: „Nurbanu Asszony! Azonnal gyere ide!” Nurbanu: „Valami történt, Szultánám?” Hurichihan: „Ki vagy te?! Ki vagy te, hogy pletykálkodsz rólam?! Tudd, hol a határ!!!” Nurbanu: „Nurbanu a nevem… Nurbanu Szultána. Selim Herceg kedvence vagyok. Négy gyermekének az édesanyja. Nem beszélhetsz így velem.” Hurichihan: „Tudd, hol a helyed!!! Ha 14 gyermeked lenne, az sem számítana!!! Te egy szolga vagy! És ezen semmi sem változtat!!! Most pedig, magyarázatot kérek!!!” Nurbanu: „Nem tudom, miről beszélsz, Szultánám. Én nem pletykálkodtam senkiről és nem is fogok. Ha a rólad szóló hírekre célzol… én is hallottam. Igazság szerint, ez egy jó nagy botrány. Remélhetőleg, nem jut el a Szultán füléig!” Hurichihan pofon vágja: „Arcátlan!!! Ki vagy te, hogy ilyen hangon beszélsz velem?!!!” Fatma ekkor érkezik: „Hurichihan!!! Elég!” Hurichihan: „De Szultánám…” Fatma. „Térj vissza a szobádba, Hurichihan. Ti meg, foglalkozzatok a saját dolgotokkal! Jól vagy? Ne is foglalkozz vele. Tudom, hogy semmi közöd ehhez. Különben is, honnan tudhattad volna? Nagyon érzékeny. Azt sem tudja, mit csinál. Te is térj vissza a szobádba.” Nurbanu Canfedának: „Ez a nő nagyon megbánja, mit tett! Megmutatom neki!”
Rüstem és testvére megérkezett a vadászházba. Sinan megmutatja neki lakrészét: „Ha szükséged van valamire, csak szólj az agáknak.” Rüstem: „Nézz csak rám!” Ekkor meglátjuk, hogy Atmaca egy rejtekhelyre bújt. Rüstem vizet önt magának, mikor Atmaca rátámad. Rüstem: „A saját kezemmel tépem ki a májadat!” Atmaca: „Nincs hely, ahová elbújhatsz előlem!” Rüstem: „Nincs itt többé a Herceged!” Harcolnak egymással, végül már sikerülne is elmenekülnie, de Atmaca utánaszól: „Rüstem! A testvéred! Dobd el a kardod!” Foglyul ejtette Sinant. Rüstem szól a katonáinak: „Dobjátok el!” Atmaca: „Menjetek az útból!” Rüstem: „Utat nekik!” Atmaca kivonszolja Sinant a házból, a többiek követik. Atmaca Sinannak: „A múltkor a bátyád kiadott téged, de te ismét megbíztál benne. Védted a hátát, de hibát követtél el. Mondd meg az embereidnek, dobják el fegyvereiket.” Rüstem: „Letenni!”
Közben Beyazit Selimhez siet: „Először elloptad a levelet, majd írtál egy másikat Kutahyába! És most, bejelentetted mindenki előtt! Ne is tagadd!” Selim: „Ha a házasságodra célzol Hurichihannal, akkor arról én is hallottam. Nagy hibát követtél el, de felesleges engem hibáztatnod. Úgy tűnik, nem csak én vagyok az egyetlen ellenséged.” Beyazit: „Hazudsz!” Hürrem ekkor lép be a szobába.
Rüstem: „Atmaca! Engedd el a testvérem!” Atmaca: „Nagyon figyelj… ez a halál a te lelkeden szárad!” Ezzel bárdjával elvágja Sinan torkát, majd Hussain Cavush emberei fedezve őt, el tud menekülni. Rüstem karjába veszi testvérét, és úgy siratja.
Beyazit: „Ahogy feltételeztem! Selim volt az, aki kihirdette a világnak, hogy feleségül vettem Hurichihant. Mondtam neked!” Hürrem Selimnek: „Testvéred hibázott. Erről én is tudtam. De hogy voltál képes ilyen módon felfedni a titkát? Ő nem az ellenséged!” Selim: „Szóval, tudtál róla, és eltitkoltad, igen?!” Hürrem: „Mustafa Herceg is elkövette ezt a hibát. Láthattad, mi lett a vége. Hát, nem érted, mit tettem?!” Selim: „Egy a lényeg, hogy Beyazit hibázott, te tudtál róla, eltitkoltad. Erről a Szultánnak is tudnia kell!” Hürrem: „Nem!!! Soha!!! Te is hallgatni fogsz! Majd meggyőzök mindenkit, hogy hallgasson! Ígérd meg!!!” Beyazit: „Ne pazarold az energiádat, anya! Ahelyett, hogy férfiként állna itt előttem, úgy viselkedik, mint egy asszony!!! Mindig is úgy viselkedett!!!” Selim megüti. Hürrem megállítja Beyazitot. „Eddig tartott!!!” Selimhez: „Menj a palotából! Nem akarlak itt látni!” Beyazit: „Elmegy, anya! Mert megparancsolom!” Hürrem siet a fia után: „Légy nyugodt! Mindent megoldunk!” Selim: „Ígéretet tettél nekem anya. Hogy nem kell egyedül végigjárnom az utam. Betartod az ígéreted?” Hürrem: „Selim, kérlek! Ez most nem a megfelelő időpont erre!” Selim: „Nem. Ez az az idő. Betartod az ígéreted?” Hürrem: „Amikor ezt az ígéretet tettem, akkor háborúban álltunk Mustafával. Most az az ember a te testvéred, fiam. Amíg én élek, nem harcolhattok egymás ellen. Nem bánthatjátok egymást. Nem engedem.” Selim: „Megkaptam a választ, anyám. Elég is. Ne pazarold a levegődet.” Selim egyenesen Karához megy: „Elfogadom ajánlatodat. A rumeli lázadás lesz Beyazit legnagyobb tesztje!”